Report

Gorivo "iz zraka"

Aside Banners

Audi je uspio sintetizirati dizel gorivo iz vode i ugljičnog dioksida

Piše , Objavljeno

Sveti gral proizvođača energije je sinteza goriva iz jeftinih i masovno dostupnih te po mogućnosti obnovljivih sirovina, a Audi je napravio jedan korak bliže tom cilju!

e-dizelTijekom posljednjih smo 100-tinjak godina uživali u blagodatima koje su nam donijeli nafta i druga fosilna goriva, a sada je došlo vrijeme da se plate računi. Globalno zatopljenje, zagađenje, potresi zbog frakiranja i uništenje cijelih ekosustava samo su neke od posljedica korištenja ovih izvora energije, a već godinama traju nastojanja da se stvori gorivo koje bi bilo jeftino, efikasno i ekološki prihvatljivo. Biljno ulje, alge, etanol, mikrobi, Sunce i vjetar… svi se oni za sada pokazuju prilično nepraktičnim, ali Audi bi mogao imati rješenje ovog problema: e-dizel!

E-dizel je tekuće gorivo kojem je baza etanol, a koje se dobiva složenim kemijskim reakcijama iz dvije osnovne sirovine: vode i ugljičnog dioksida. Audijev partner Sunfire uspio je nakon samo četiri mjeseca pokusa stvoriti prve uzorke takozvane “plave sirovine”, sastavljene od dugih lanaca ugljikohidrata sličnih onima u nafti, ali bez sulfata i aromatskih spojeva koji rade kaos po našoj atmosferi. Proces sinteze je maksimalno ekološki pa se tako u prvom stupnju koristi energija Sunca, vjetra ili rijeka kako bi se voda zagrijala do temperature od 800°C. Dobivena para se zatim visokotemperaturnom elektrolizom dijeli na kisik i vodik, a potonji se na kraju pod visokim tlakom miješa s ugljičnim dioksidom dok se ne dobije stabilna tekućina iliti “plava sirovina”.

e-dizel 2

Ovo se gorivo može miješati s običnim dizelom ili koristiti samostalno, a iskoristivost samog procesa je nevjerojatnih 70%. U suštini se radi o svakom inženjeru dobro poznatom Fischer-Tropschovom procesu koji se koristi već 100-tinjak godina, ali u Audiju tvrde kako su ga znatno poboljšali povećanjem temperature samog procesa i reciklažom suvišne topline. Sljedeći su koraci za sada nepoznati, ali vjeruje se kako ova tehnologija može ići u tri smjera: stvaranju nove vrste bio-goriva, prenamjeni za neke druge procese u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora ili spremanju u neku ladicu dok se potpuno ne zaboravi na nju. Nadamo se kako ipak neće doći do potonjeg…

TAGOVIaudi dizel ekologija energija gorivo ugljični dioksid voda

Komentiraj