Report

za banksyja po kredit u banku

Aside Banners

Banksy i priča o njegovom identitetu opet su u centru pažnje

Piše , Objavljeno

Nakon sad već slavnog samouništenja ‘Djevojke s balonom’, o kojem čitav svijet danima bruji, najpoznatiji britanski street artist ponovno je u svim svjetskim medijima, a usporedno se oživljavaju i kojekakve teorije o njegovom nikad otkrivenom identitetu.

Naravno, kako to i obično biva u svijetu umjetnosti, uništena slika trenutno je procijenjena na barem 50% veću vrijednost, a mistični graffiti majstor svejedno je, mnogi će reći, pokazao performansom zube kapitalizmu.

Banksyjev put započinje još ranih 90-ih u Bristolu, prijestolnici trip hop zvuka, a njegovo anti-establishment djelovanje planetarno je prepoznato u godinama koje slijede, kad je uličnu umjetnost i njezine vrijednosti doveo do mainstream publike. Iako je upravo taj mističan karakter persone njezin presudan dio, ono što se ista ta publika uporno pita je tko je, dovraga, taj Banksy, a ovo su neke od najpopularnijih teorija koje su zaživjele.

Banksy je izvjesni Robin Cunningham, danas 45-godišnjak iz Bristola, ‘osumnjičen’ kroz tzv. geografsko profiliranje. Njegova kretanja i djelovanja odgovarala su velikom broju lokacija i događaja u kojima je sudjelovao Banksy, a nekadašnji kolege potvrdili su kako je naizgled posve običan tip iz susjedstva oduvijek bio izuzetno talentiran kada je ovakav oblik umjetnosti u pitanju. U nekoliko navrata dobro upućene osobe su Banksyja oslovljavale s ‘Robin’ ili ‘Rob’, što ovu teoriju čini i jednom od logičnijih.

Druga pak teorija kaže da je Banksy zapravo Robert Del Naja, poznat i kao 3D, odnosno frontman Massive Attacka. Ono što ovoj teoriji svakako ide u prilog su također mjesto radnje u vidu Bristola te činjenica da se Del Naja graffiti artom bavio još 80-ih, dakle prije osnivanja danas kultnog glazbenog sastava. U svakom slučaju, ako Robert nije Rob kojeg tražimo, odnosno Banksy, vrlo je vjerojatno da je s anonimnim street umjetnikom blisko povezan.

.

Vrlo popularna, s vremena na vrijeme, je bila i teorija u kojoj Banksy ustvari uopće nije osoba već kolektiv nekolicine umjetnika koji zajedno djeluju, a koje predvodi jednako mistična žena plave kose. HBO-ov dokumentarac na ovu temu, koji je teoriju i ozbiljno zakotrljao, pokazao je čitav proces skautiranja potencijalnih lokacija, organizacije sigurnosti, ali i napora koji se ulažu da bi Banksyjev identitet ostao zaštićen.

Mr. Brainwash, glavni protagonist dokumentarnog filma ‘Exit Through the Gift Shop’, režiranog od strane samog Banksyja, također se pojavljivao kao potencijalno rješenje ove mozgalice, iako djela francuskog street artista nisu ni blizu onome na što nas je Banksy navikao. Kako stilski, tako ni kvalitetom. Uostalom i sam Brainwash je takve glasine odmah demantirao.

.

Još jedna od teorija smatra pak da je Banksy jednostavno pseudonim britanskog street artista Nicka Walkera, čiji stil jest sličan, a i koji takvu teoriju nije demantirao. Ipak, upućeniji tvrde da je Banksy u ovoj priči samo idealizirani predložak.

Jamie Hewlett, britanski stripaš najpoznatiji po Tank Girl te vizualnom identitetu virtualnog sastava Gorillaz, bio je jedan od mnogobrojnih osumnjičenih, no nakon što su obje strane kategorički otklonile tu varijantu ova je opcija nekako pala u zaborav.

Banksy je uz sve navedeno viđan i po Kanadi, SAD-u te Australiji. Razni copycat majstori okušali su se u istoj branši, ali su ipak razotkriveni, dok mnogi i dalje najviše vjeruju teorijama u kojima je Banksy zaposlenik vlastitog distopijskog tematskog parka Dismaland. Kako god bilo, slavni grafiter se uz sav politički aktivizam, čini se, ponekad stigne i itekako dobro zabaviti.

 

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVI3d Banksy graffiti massive attack street art umjetnost

Komentiraj