Report

opet!

Aside Banners

Black Friday u Hrvatskoj se ponovno pokazao kao lažna uzbuna

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Xiaolong Wong/Unsplash

Black Friday vikend je za nama, a bio je u skladu s 2020. godinom. Popriličan fail. Popularni četvrti petak u studenome posljednjih je desetak godina stidljivo ušao i na naša vrata, prvenstveno kao nekakav američki fenomen, za čije smo postojanje saznali preko bizarnih video uradaka iz trgovina. Tipovi se tuku za konzole, gospođa gazi preko ljudi po podu s televizorom 127 cm dijagonale, zaštitari u mallu bezuspješno pokušavaju primiriti rekonstrukciju Picassove Guernice. Žive jaslice mala su beba za ovu ljudsku instalaciju. S jedne strane obuzelo nas je gađenje poniženjem u koje se uvaljujemo pod onim najgorim kapitalističkim obrascima, koje smo nekako uvijek pripisivali ‘glupim Amerima’, a ne uljudnim Europljanima. S druge strane, poželjeli smo znati kako je. Ne nužno potući se na kasi, ali ubosti gadget koji želimo na 70% popusta, zašto ne?

Nismo uspjeli u tom naumu ni ove godine. Kupili smo par stvari koje smo ionako pikirali i koje bi uzeli i da nije bilo svetkovine Black Fridaya, a ogrebali smo se eventualno za 10-15 %. Zanemarivo. Jesu li nam i ove godine u newsletterima i reklamama obećavali mnogostruke više i atraktivnije popuste nego li su realno bili? Možeš se kladiti da jesu. Standardna priča hrvatskih trgovaca ide otprilike ovako nekako. Popusti se bombastično reklamiraju kao ‘do nevjerojatnih 70/80/90%’, što ste dosad već mogli i naučiti ‘ispravno čitati’. Na tim najvećim popustima svega je nekoliko opskurnih artikala, koji su u skladištu godinama. Ono što te zanima bit će na puno manjem sniženju, ako uopće i bude. Drugi najčešći trik, koji za razliku od prvog s pravom možemo nazvati i bezobraznim je muljanje s cijenama. Ogroman dio ‘sniženih’ proizvoda ustvari je iste cijene kao i 10 dana prije Black Fridaya kada nije bio ni na kakvom discountu. Logika trgovaca je da stavljaju starije cijene, možda čak i one prve koje je proizvod imao kad su ga dobili pa ih snižavaju samo do današnje realne vrijednosti. Vidjeli smo nekoliko PS4 konzola koje su nam naši trgovci ‘velikodušno’ snižavali s cijena koje su postizale možda 2017. godine. Ono što smo ove godine prvi put primijetili je vikend ponuda nekih od sve popularnijih appova za dostavu hrane. Deseci restorana bili su na značajnim popustima pa smo se, ako ništa, umjesto u robi gušili u hrani.

Izostali su ove godine i redovi ispred jedne trgovine elektroničkom robom u Zagrebu, koja je prijašnjih godina možda i jedina postigla Black Friday efekt, a što su kupci spremno honorirali kampiranjem ispred dućana. Zaslužna je za to, dakako, pandemija koronavirusa, ali i možda nikad slabija ponuda. Preko vikenda je hit na internetu u regiji zato postala zaista bizarna fotografija iz jednog shopping centra u Beogradu, a koja se odigrala ispred Zare.

Ubrzo se pojavila i apgrejdana, zabavna photoshop verzija, koja ponovno postavlja bezbroj pitanja i stavlja pod znak sumnje cjelokupne mjere, prilikom kojih su ovo mogući vikend scenariji u robnim kućama, dok na vanjskoj terasi kafića ne možemo srknuti espresso u rukavicama.

Kao najveći hit Black Fridaya ponovno se isprofilirao Pornhub, koji svaki događaj u posljednjih godinu dana iskoristi za maksimalno efikasnu promociju. Za vrijeme lockdowna i prirodnih katastrofa imate priliku pomilkiti se na premium sadržaj besplatno, a za crni petak izbacili su neviđenu do-kraja-života akciju s premium accountom za 200 dolara. No dobro, to je ipak Pornhub. Kao što je i Amerika neki drugi svijet za Hrvatsku te se vjerojatno i nema previše smisla uzrujavati lošim popustima i nerazumijevanjima ove kapitalističke svetkovine. Platežne moći kupaca i način funkcioniranja trgovaca dramatično se razlikuju na onim najvećim tržištima i ovom našem pa ćete se i dalje za bolji popust definitivno ogrebati u inozemnim webshopovima. Nerijetko ćete bolje proći čak i kad uračunate nemalu poštarinu.

Ali ni tu nije kraj. Taman dok tipkamo ovaj tekst pristižu u spam folder kojekakve Cyber Monday ponude. Ako ste vikend proveli manje nasekirano, na detoksikaciji od interneta ili pak u prirodi, još stignete ubosti nešto što trebate. Samo bez prevelikih očekivanja.

TAGOVIbiznis Black Friday lova pb trgovina