Report

Shields at maximum!

Aside Banners

Boeing razvija energetske štitove kakve smo mogli vidjeti samo u SF filmovima

Piše , Objavljeno

Napokon! Netko se sjetio početi razvijati energetske štitove, a iako smo još daleko od Star Trek/Star Wars perverzija, ovo bi ipak mogao biti prvi korak prema budućnosti!

star wars 2

Kad god se ekipa bilo koje letjelice u Star Trek serijalu nađe u frci, uvijek kao potencijalno rješenje ima podizanje energetskog štita oko broda (iliti deflectora), koji, ovisno o tome radi li se o pozitivcima ili negativcima, može izdržati od 1 do 295181 pogodaka napadačevog oružja. Osim u tom serijalu, tehnologija ovakve obrane je upotrebljena u svakom poštenijem SF-u, a izgleda kako je sada napokon došlo vrijeme da se te stvari presele iz fikcije u stvarnost. Možda je stvar u tome da tehnologija koju posjedujemo u 21. stoljeću dopušta ovakve izume, a možda je netko od glavešina jednog od najvećih proizvođača obrambenih sustava/zrakoplova Boeinga slučajno naletio na neku od pustolovina kept’na Pikarda i njegove ekipe, ali njihov je patent i službeno prijavljen, a samo je pitanje vremena kada ćemo moći vidjeti i prvi prototip.

Službeno nazvan Method and system for shockwave attenuation via electromagnetic arc, ovaj patent na žalost nije nekakvo neprobojno polje koje obavija cijeli brod/vozilo, već sustav koji koristi veliku količinu elektromagnetske energije kako bi spriječio ili oslabio jačinu udarnog vala. Drugim riječima, ako vaš terenac pogodi granata, nema vam spasa, ali ako granata pogodi par metara dalje, senzor na generatoru ovog energetskog štita se aktivira te generator ionizira maleno područje ispred sebe i pomoću lasera, elektriciteta i mikrovalova stvara plazmenu barijeru između vas i eksplozije, sprečavajući pritom štetu od udarnog vala.

polje

Spomenuta bi se plazmena barijera od okoline razlikovala po temperaturi, gustoći i sastavu, tako da možemo reći kako se stvarno radi o energetskom polju iako je to zapravo tek prvi korak prema mnogo zanimljivijoj budućnosti. Najveće su mu mane upravo ionizacija okoline i veliko povećanje temperature što ovaj sustav čini nepogodnim za korištenje duže od sekunde-dvije i bilo kakvo kretanje, a čak i da se uspije nekako postići stabilnost na neko duže vrijeme, svi bi ljudi uhvaćeni unutar njega vrlo vjerojatno oslijepili zbog nepogodnog odbijanja svjetlosti. Nema veze, prvi mobiteli su izgledali doslovno kao cigle pa eto gdje smo sada!

TAGOVIenergetski štit energetsko polje obrana oružje star trek star wars štit vojska

Komentiraj