Report

Aside Banners

Nije za hipohondre: Bolesti koje ne rješava niti dr. House!

Medicinski tim naučno-zabavnog Idesh! Magazina odlučio vam prezentirati misteriozne i čudne boljke koje se skrivaju u zanemarenim dijelovima medicinskih enciklopedija

Piše , Objavljeno

Medicinski tim naučno-zabavnog Idesh! Magazina napravio je malu pauzu u proučavanju relevantnih tema kao što su “deset najboljih guzica u 2007.” ili “20
najvećih sisa u povijesti” i odlučio vam prezentirati misteriozne i čudne boljke koje se skrivaju u zanemarenim dijelovima medicinskih enciklopedija. Toplo preporučamo hipohondrima da ne nastavljaju čitati, iako znamo da će to ipak učiniti.

Prijapizam

Ukoliko erekcija traje dulje od četiri sata, a niste uzeli Viagru ili neki drugi medikament, vjerojatno je riječ o prijapizmu (ili “kurčevitosti” kako mi to volimo nazvati).

Radi se o poremećaju koji zahvaća penis koji se ponekad danima ne vraća u stanje mirovanja (stručno:mlitavo stanje). Radi se o ozbiljnom stanju (koliko god smiješno bilo) koje valja što prije medicinski zbrinuti jer u nekim slučajevima izaziva impotenciju, trombozu ili gangrenu te se penis mora amputirati. Prijapizam je najčešće povezan s leukemijom, anemijom srpastih stanica i uzimanjem određenih lijekova.

Cotardov sindrom ili sindrom hodajućeg leša

Glas za mene - glas za budućnost!

Glas za mene – glas za budućnost!

Riječ je o neuropsihijatrijskom poremećaju, a bolest se očituje uvjerenjem bolesnika da je mrtav, ne postoji, raspada se ili mu nedostaju organi, a često se pojavljuje i manijakalna zabluda besmrtnosti.

Poremećaj se javlja i kod shizofrenije, kliničke depresije ili kod pojave derealizacije / depersonalizacije (pacijent smatra kako se on ili svijet promijenio bez nekog vidljivog i njemu razumljivog razloga).

Ovu bolest ne bi trebalo pogrešno pripisivati stvarnim hodajućim leševima koji svakih nekoliko godina izlaze iz svojih ljesova i pokušavaju vas nagovoriti da za njih glasujete.

Sindrom stranog naglaska

san zaboravilo hervacko

san zaboravilo hervacko

Ovaj poremećaj često nastaje kao posljedica većih ozljeda mozga ili moždanog udara. Pacijenti počinju pričati čudnim, uglavnom stranim naglaskom ili dolazi do izobličenog naglašavanja slogova.

Od 1996. zabilježeno je samo 15 slučajeva iako se nešto slično pojavljuje jako često kod Hrvata koji nekoliko mjeseci provedu u inozemstvu pa se vrate pričajući njemačkim, talijanskim ili engleskim naglaskom (vidi Nina Morić).

Hipertrihoza ili sindrom vukodlaka

U kratkim crtama, radi se o pretjeranoj dlakavosti cijelog ili samo jednog dijela tijela. Nije riječ o hipertrihozi ako vam ramena počnu lagano dlakaviti s nepune 24 godine, ali ako vam ljudi na plaži odmalena dobacuju “dobra bunda, jel vučja?”.

Ukoliko, pak, ponekad prošetate kraj zrcala i pomislite da repriziraju “Mladog vukodlaka” s Michael J. Foxom ili ako prilikom brijanja potrošite cijeli paket britvica a niste napunili osam godina, tada bi se moglo raditi o ovoj boljci.

Kongenitalna neosjetljivost na bol

Znana i kao ongenitalna analgezija kod ove bolesti bez obzira radilo se mutaciji ili pojačanom lučenju endorfina, pacijenti ne osjećaju bol. Možete ih rezati, ubadati i udarati, ali oni to neće osjetiti.

Iako ovo isprva djeluje kao super moć i savršen temelj da danas sutra postanete super heroj u borbi protiv zločina i divlje pretvorbe, mala djeca zahvaćena ovim poremećajem često pate od niza ozljeda usne šupljine jer, primjerice, ne osjećaju kada ugrizu vlastiti jezik.

Morgellonova bolest

Pacijenti koji obolijevaju od Morgellona žale se na neugodan osjećaj da im ispod kože nešto gmiže ili ih grize, na koži se pojavljuju rane ili iritacija, umor, bol u zglobovima, gubljenje kratkotrajnog pamćenja ili zbunjenost.

Mnogi dermatolozi ovu bolest pripisuju psihozama iako je pojava misterioznog tkiva (ponekad i kristala) u ranama ili ispod kože prilično stvarna.

Vampirska ili Guntherova bolest

Stručno znana kao kongenitalna eritropoetska porfirija. Radi se o nakupljanju porfirina koji kod ovog tipa porfirije izaziva fotosenzitivnost ili narodski, preosjetljivost na svjetlo pa se kod oboljelih često javljaju plikovi čim kožu izlože danjem svjetlu što je vampirska karakteristika.

Ukoliko pacijenti noću bauljaju sumnjivim mjestima u čudnim društvima, a zorom se povlače u svoje zamračene prostorije, tada nije riječ o vampirizmu već su to najobičniji alkoholičari.

Bolest nervoznih Francuza iz Mainea

Iako nikada nije određeno radi li se o neurološkom ili psihološkom poremećaju, riječ je o pretjerano izraženim refleksnim radnjama pri vrlo malim stimulacijama, a bolest spada u istu porodicu u kojoj je i Tourettov sindrom. Primjerice ako bi oboljelom naglo ili glasno naredili da udari svoju majku, on bi to učinio. Na pamet su nam automatski pale mnoge druge ideje preperverzne za ovaj kulturni magazin.

Sindrom Kluver-Bucy

nije gogi kriv, bolest je to!

nije gogi kriv, bolest je to!

Riječ je o poremećaju ponašanja izazvanom ozljedama temporalnog režnja. Oboljeli dobivaju poriv oralno istraživati okolinu pa često lickaju ili dodiruju druge osobe, izražena je pojačana seksualnost i gubitak pamćenja.

Prisjetite se samo Gorana Višnjića i afere s djetetom. Da je u tom trenutku znao za ovaj sindrom mogao je reći:”Prvo smo se žvalili, pao je seks, a ja se tog uopće ne sjećam. Za sve je kriv taj prokleti Kluver-Bucy, sori draga.”

Peyronieva bolest

Na sam spomen ove bolesti ledi se krv u žilama, a čovjek panično bježi urlajući “zašto jaaaaa?” Neki ovu bolest nazivaju i “sindrom savijenog čavla“. O čemu je riječ?

Radi se o bolesti vezivnog tkiva, a boljka zahvaća penis koji isprva poprima čudnovate oblike, dolazi do erektilne disfunkcije (preciznije, mlohavog uda), a u nekim slučajevima dolazi do najgoreg. Penis se smanjuje!

Bolest zahvaća od 1 do 4 posto muškaraca, a zanimljivo je i da velik broj urologa koji bi vam mogli pomoći najčešće nema pojma o čemu je riječ.

TAGOVIbolest

Komentiraj