Report

Legenda

Aside Banners

Bosanski ‘pećinski čovjek’ već 8 godina živi u stijeni i tvrdi kako mu uopće nije loše

Zamijeniti udobnost i toplinu doma nikako nije lako, aali kada nužda natjera, može se živjeti i u pećini.

Piše , Objavljeno

Svako mjesto ima nekog svog osobenjaka, a Zenica (kao i cijela Bosna i Hercegovina) ih ima finu šaku. Jedan od njih je Žarko Hrgić, zanimljivi beskućnik i svojevrsni pustinjak koji već dugih 8 godina svoj dom nalazi u malenoj pećini u stijeni na obalama rijeke Babine. Tamo, u prostoru koji je nekoć služio kao skladište eksploziva za okolne rudare, Žarko si je složio malenu gajbicu i stoički dura hladne zime i vruća ljeta, a tvrdi kako mu, iako se radi o uistinu surovim uvjetima, zapravo i nije toliko loše.
žarko 1

Žarko je dugo vremena radio u željezari u Zenici, a nakon što je dobio otkaz i rastao se od supruge, godinama se smucao po Njemačkoj i radio kao nadničar. No prije 10-ak godina su vlasti skužile kako se tamo nalazi ilegalno, pa je deportiran natrag u Bosnu i Hercegovinu. Pošto je njegov stan u rodnoj Zenici devastiran tijekom rata, Žarko je ostao bez jedinog pravog doma, a iako su mu vlasti pokušale osigurati nekakav realtivno normalan socijalni smještaj, on se odlučio smjestiti u jednoj od stijena koje okružuju taj industrijski grad. Godine su prolazile, a Žarko se sve više udomaćivao, tako da je sada već postao svojevrsna legenda u kraju.

Dan započinje cigaretom i toplom kavom, a zatim se spušta u grad u potragu za hranom. Kontejnere kopa tri puta dnevno, a iako tvrdi kako se uvijek nađe nešto za jesti, ponekad ga nužda natjera da i kupi nešto i to lovom koju zaradi povremenim manualnim poslovima. Usput skupi i kosti iz okolnih mesarnica te ih odnese svojem tucetu pasa lutalica, za koje se brine i koji su mu praktički jedino društvo. Kaže kako je, iako su temperature zimi i ljeti ekstremne, u njegovoj dobro izoliranoj pećini uvijek prilično ugodno, a jedini veći problem predstavljaju situacije kada rijeka Babina poplavi njegovo skrovište, za koji je slučaj složio malenu kartonsku nastambu na višoj nadmorskoj visini… tek toliko, ako zatreba brzo skrovište. Ipak, Žarko se nada kako će si uskoro moći priuštiti normalan smještaj, pošto sa 65 godina (sada ima 62) dobiva pravo na mirovinu, i onu iz BiH i onu iz Njemačke. Još da izdura tih par zima i na konju je. A tko zna, kada dođe vrijeme za odlazak, možda se odluči ipak ostati!

TAGOVIbeskućnik bosna i hercegovina pećina pećinski čovjek pustinjak špilja stijena žarko hrgić zenica

Komentiraj