Report

Kartonska makljaža

Aside Banners

Boxwars – umjetnost izrade kartonskog oružja i oklopa za uništavanje u epskim bitkama

Piše , Objavljeno

Ono što je za većinu nas smeće, nekima je materijal za izradu kompleksnog oružja, oklopa i vozila, a ono što s time rade je još luđe. Od sada na karton gledamo sasvim drugim očima!

boxwars 1Kao i svaka druga ikada osmišljena briljantna ideja, i ona za Boxwars se zakuhala u birtiji, pod žešćim utjecajem alkohola i u onim rijetkim trenucima lucidnosti kada ti je sve jasno. To se dogodilo prije gotovo 10 godina u Australiji, kada su Hoss Siegel i Ross Koger (Hoss i Ross? Daj me nemoj je*at!) gotovo mrtvi pijani došli na ideju da uzmu kartonske kutije i od njih izrade oklope i oružje te se pošteno pofajtaju. Bratski, naravno. Većina pijanih ideja ostane samo na ideji, ali Ross i Hoss su već idućih tjedana počeli raditi kartonske rekvizite i glupirati se po svojim dvorištima. Kako su njihova oružja i oklopi postajali sve veći, tako se pojavila potreba da “izađu van”, pa su se jedan dan isfurali u lokalni park i odmah privukli masu znatiželjnika. Desetljeće nakon toga Boxwars osvaja svijet i čini se kao jedna od najzabavnijih stvari još od vremena lanca-probijanca!

boxwars 2 boxwars 3 boxwars 4 boxwars 5 boxwars 6 boxwars 7

Boxwars sada nadzire krovna organizacija znana kao Boxwars Council (u kojem su Hoss i Ross), a oni kordiniraju većinu akcija u Australiji, ali i u ostatku svijeta. U domovini su sada već standardna pojava na bilo kojem većem festivalu, prazniku ili nekoj drugoj proslavi, a ovisno o ambijentu i povodu biraju i različite teme. Divovski kartonski roboti na festivalu elektronske glazbe, Mad Max đir u Sidneyu ili klokanska posla za veliki “seoski” sajam države Victoria… hvala bogu, ima se inspiracije. Kako se ekipi pridužuje sve više članova, tako i njihove kartonske kreacije postaju sve kompleksnije, a neke od njih su prava umjetnička djela.

Boxwars – promo video:

Ipak, čar svega je da se nakon dana (ponekad i tjedana) mukotrpne izrade svi ti štitovi, oružja, životinje i vozila unište u jednoj epskoj makljaži, kada se svi zajedno pohrvaju u prašini, a jedino što je bitno jest sudjelovati i dobro se zabaviti. Pobjednici su svi oni koji se bave ovim hobijem, ali i tisuće gledatelja koji sve to prate uz salve smijeha i navijanja. Nama su najbliže ovakve grupe u Nizozemskoj i Škotskoj, uz uvijek jake Ruse koji će među prvima prihvatiti svaku ideju, koliko god suluda zvučala. Imaš dovoljno vremena i kreativne energije da posvetiš par desetaka sati na obradu kartona? Hrvatska te treba!

TAGOVIaustralija bitka boxwars karton kartonske kutije ludilo smiješno tučnjava

Komentiraj