Report

Aside Banners

Bradati mag u borbi protiv Hollywooda

Prije nego u kina stigne "Watchmen�, najnovije uprizorenje najpopularnijeg u nizu stripova iza kojih stoji ovaj genijalni bradonja, upoznat ćemo vas s likom i djelom Alana Moorea.

Piše , Objavljeno

Alan Moore

Alan Moore

Gdje uopće započeti s pričom o ovom čudaku i stvoritelju legendarnih stripova. Možda od toga da se Alan Moore bavi magijom i u slobodno vrijeme štuje zmijskog Boga Glycona ili možda od toga da svoja uvjerenja kombinira s glazbom, performanceom i “spoken-word” poezijom (specifična interpretacija karakteristična za cijeli pokret pjesnika koji svoja trabunjanja izdaju na kompakt diskovima).

No, možda je najbolje krenuti od srednjoškolskih dana kada je sa sedamnaest godina izbačen iz škole zbog dilanja LSD-a. Ulazi u brak sa svojom djevojkom Phylis s kojom je, između ostalog, dijelio i ljubav prema zajedničkoj ljubavnici Deborah Delano iako ga u na kraju obje ostavljaju i nastavljaju zajednički život s njihovo dvoje djece, a izdavačka kuća “Mad Love publishing” koju je osnovao s Phylis propada nakon njihova razvoda.

Slomljen ljubavnim i poslovnim neuspjehom, Moore se u potpunosti prebacuje na stripove iako odbija izdavati za mainstream izdavače kao što su Marvel i DC Comics zbog njemu neprihvatljive komercijalizacije stripa te pokreće vlastitu liniju nazvanu “America’s Best Comics” za koju izbacuje svoja remek-djela “V for Vendetta“, “From Hell“,”The League of Extraordinary Gentlemen” i najuspješniji “Watchmen” koja su redom njegove umotvorine.

V fo Vendetta

V for Vendeta

V for Vendeta

Iako su dosadašnja uprizorenja njegovih djela uglavnom pokupila solidne kritike (osim “The League Of…”), Moore odbija iza njih stati jer tvrdi da je zagriženi protivnik filmskih adaptacija. No, ta njegova crta nije toliko nerazumljiva pošto su gotovo svi redatelji zaduženi za adaptacije izigrali labave dogovore koje su sa Mooreom imali. Odlučio je ne dopustiti da filmaši uništavaju bilo koji njegov rad na koji ima apsolutna autorska prava, a ako u obzir uzmemo sve adaptacije njegovih djela i usporedimo ih sa izvornicima, vidjet ćemo da čovjek ima pravo.

Prije gotovo četiri mjeseca, Zack Snyder (redatelj uspješnog 300) započeo je sa snimanjem “Watchmena”, a Dave Gibbons (crtač izvornika) pristao je sudjelovati u projektu te Internetom kolaju i prvi posteri za film.

Watchmen

Watchmen

No, da ne bi mislili kako je Moore luđak koji prezire bilo što vezano za Hollywood, u svom opusu ima i jedan scenarij. I baš kao što ste mogli pretpostaviti i ovdje je riječ o boleštini. Naime, radi se o izopačenoj verziji “Ljepotice i zvijeri” nazvanoj “Fashion Beast” koja se jednim dijelom naslanja na rad Jeana Cocteaua (BTW još jedan nenadjebivi čudak), a dijelom na život Christiana Diora. Scenarij je otkupio Malcolm Mclaren (nekadašnji menadžer Sex Pistolsa… i čudak) i film do današnjih dana nije snimljen. Mogućnost da se takvo što u skorije vrijeme desi, vrlo je mala.

Iako je Moore najpoznatiji po svojim mračnim i inteligentnim pričama za stripove ne treba zanemariti ni njegovu spisateljsku karijeru pošto iza sebe ima objavljenu knjigu “Voice of the fire” , nekoliko kratkih priča, pjesama i kolumni.

TAGOVI300 alan moore strip v for vendetta watchmen Zack Snyder

Komentiraj