Report

Do svemira i natrag

Aside Banners

Branson pokazao kako će sretnici uskoro putovati na rub svemira

Piše , Objavljeno

Odlazak u svemir do sada je bio rezerviran samo za astronaute ili prljavo bogate milijunaše. No Virgin Grupa bi uskoro to isto mogla omogućiti i malo sretnijima među nama.

spaceshiptwo

Istina, i oni će za to jedinstveno zadovoljstvo platiti 250 tisuća dolara (oko 1,3 milijuna kuna), ali kada se tržište malo zahukta i dođe zdrava konkurencija, cijena bi mogla rapidno pasti. A ono što će hrpa slavnih faca, poput Stephena Hawkinga, iskusiti već 2014. godine, jest prvi komercijalni sub-orbitalni let, koji će letjelicu Virgin Galactic SpaceShipTwo odvesti na 21 tisuću metara visine (komercijalni letovi idu uglavnom do upola manje visine). Richard Branson, multimilijarder, avanturist i osnivač Virgina, predstavio je novi promo video svoje transportne inovacije, sniman uglavnom kamerom na repu SpaceShipTwo letjelice.

SpaceShipTwo – snimka drugog probnog leta:

Kako video to lijepo objašnjava, letjelica je izbačena iz svojeg ‘matičnog broda’ WhiteKnightTwo na visini od 15 tisuća metara, gdje se pale motori i postiže brzina od oko 1600 km/h, te probija zvučni zid. Nakon što dosegne maksimalnu visinu i malo kruza iznad oblaka, SpaceShipTwo počinje povratak u atmosferu, gdje mu je od velike pomoći revolucionarni sustav ‘ptičjeg pera’, gdje se rep i krila aviona rotiraju upravo onako kako to rade i kod ptica.

Za sada sve to izgleda prilično nesigurno i neisplativo, ali napredak je svakim danom sve očitiji. Branson ponovno vodi kolo na području revolucionarnih prijevoznih sredstava, a vjerujemo da na odgovor konkurencije nećemo morati čekati dugo.

TAGOVIavion Axe svemir let u orbitu let u svemir richard branson spaceshiptwo virgin

Komentiraj