Report

Radovi malkice kasne

Aside Banners

Brazilci napokon završili sve stadione i to ‘samo’ 10 mjeseci nakon Svjetskog nogometnog prvenstva

Piše , Objavljeno

Kontroverze oko Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu ne jenjavaju niti 10 mjeseci nakon njegova održavanja, a pod posebnim su povećalom još uvijek (pre)skupi stadioni.

world cup 1Iako su kontroverze oko stadiona u Brazilu, koji su se gradili po ogromnim cijenama (i novčano i u obliku izgubljenih ljudskih života), za potrebe Svjetskog nogometnog prvenstva punile novinske stupce mjesecima prije samog velikog natjecanja, kada je sve završilo i kada je Njemačka u finalu pobijedila Argentinu, iz medija su polagano nestali i svi problemi te su se novinari okrenuli na “sljedeću veliku temu“. To nikako ne znači da je magičnim štapićem sve odjednom dovedeno u red, a na svojoj koži to najbolje osjeća lokalno stanovništvo. Još se jednom pokazalo kako trava ne raste gdje FIFA prođe, a vrlo je lako moguće kako će Brazilci još desetljećima plaćati tih 3 milijarde dolara utrošenih na izgradnju infrastrukture.

Naime, ne samo da nitko ozbiljno ne vjeruje kako će se ti novci na bilo koji način vratiti, već postaje prilično jasno kako bi se dugovi mogli i znatno povećati. Dva stadiona na kojima se igralo prvenstvo su tako tek sada u potpunosti dovršena i to “samo” 10 mjeseci nakon što je natjecanje završilo, što nikako ne može biti pokazatelj nečeg dobrog. Stadion Itaquerao u Sao Paulu je napokon dobio velike staklene ploče, a Arena da Baixada u Curitibi pomični krov što bi u sređenom sustavu možda bilo funkcionalno, ali u Brazilu nikako nije. Nogometni klubovi Corintihans i Atlético Paranaense, koji koriste spomenuta dva stadiona, imaju ogromne gubitke jer gotovo sve prihode moraju preusmjeravati za otplatu kredita za svoje nove stadione, a u nimalo boljoj situaciji nisu niti ostali brazilski prvoligaši. Čak se i Flamengo našao u nezgodnoj situaciji jer i Maracana, koja nije novoizgrađeni stadion, ali je prošla renovaciju, mora snositi dio troškova što bjesomučno prazni klupsku blagajnu.

arena 2

Itaquerao

arena 1

Arena da Baixada

U još su se goroj situaciji našli stadioni Arena Fonte Nova u Salvadoru i Arena das Dunas u Natalu koji su praktički stavljeni na prodaju jer niti klubovi koji ih koriste niti gradovi u kojim se nalaze ne mogu plaćati njihovo održavanje i rate kredita. Sličnom smo scenariju svjedočili i mi u Hrvatskoj kada nam je ostalo nekoliko novih dvorana nakon Svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine čiji su upravitelji jednostavno morali proglasiti stečaj zbog nakupljenih dugova i neisplativosti. Naravno, sve ovo ima utjecaj i na lokalce koji bi ponovno mogli izaći na ulice i nasiljem pokazati svoje nezadovoljstvo, pogotovo s obzirom na to da će Rio de Janeiro biti domaćin Olimpijskih igara 2016. godine. Ako ništa, ovo nam je još jedno upozorenje kako nije sve tako glamurozno i blještavo kako se na prvi pogled čini…

TAGOVIBrazil kontroverza nogomet olimpijske igre rio de janeiro stadion svjetsko nogometno prvenstvo

Komentiraj