Report

Samo za jače igrače

Aside Banners

Britanska obavještajna služba izaziva sve koji misle da mogu riješiti ovu ubojitu zagonetku

Piše , Objavljeno

Iako se to nigdje eksplicitno ne navodi, prilično smo sigurni kako je ovo prvi izazov u kandidaturi za novog Jamesa Bonda.

zagonetkaMožda smo samo previše zabrijali na te obavještajne službe i tajne agente, ali teško je samo tako ignorirati sve misteriozne elemente kada jedan od ogranaka britanske obavještajne službe GCHQ na svojoj službenoj stranici objavi izazov u obliku iznimno teške zagonetke koja zahtjeva nekoliko lončića kave i cjelovečernje češkanje glave. Još kada znamo kako je ovo samo prva od stepenica i kako rješavanje te zagonetke otkriva tragove koji vode do idućih nivoa, jednostavno se moramo zapitati radi li se tu o nekakvom izazovu kojim britanske obavještajne službe žele regrutirati nove članove? I ako je tome uistinu tako, kada točno dobivamo oružje, Aston Martina i dozvolu za ubojstvo (zgodne žene koje skidaju sve sa sebe tri minute nakon upoznavanja se dakako podrazumijevaju)?

Zapravo se radi o zagonetki u kojoj je potrebno osjenčati određena polja u zadanoj mreži kako bi se dobilo konačno rješenje u obliku slike, koja pak vodi do idućeg izazova. Dakle, u postavljenoj mreži svako polje može biti prazno ili popunjeno. Nekoliko je polja već popunjeno kako bi se olakšalo rješavanje. Svaki je red i stupac označen serijom brojeva, a brojevi označavaju dužinu uzastupnih nizova popunjenih polja te su prikazani po slijedu kojim se nizovi nalaze u određenom stupcu ili redu. Na primjer, oznaka “2 1 6” pokazuje  niz od 2, 1 i 6 uzastupnih crnih polja, između kojih se nalazi barem jedno prazno polje. Jasno? Naravno da nije…

zagonetka

Potpunu mrežu možete skinuti ovdje, a rješenja se GCHQ-u mogu slati do kraja siječnja 2016. godine. Mail adresa na koju biste ih trebali poslati se otkriva jednom kada riješite zagonetku, nakon čega biste trebali dobiti i novi zadatak. A ako kojim slučajem uspijete riješiti ovu prvu prepreku (mi smo joj posvetili ukupno 4 minute našeg vremena prije nego što smo shvatili kako se uopće nema smisla truditi) i stvarno upadnete u nekakve obavještajne krugove, slobodno nam javite tko je ubio Kennedya i princezu Dianu, je li Kraljica Majka uistinu reptilijanac i hoće li MOST do kraja ovog stoljeća ipak uspjeti postići dogovor s nekom od stranaka?

TAGOVIenigma GCHQ kriptografija obavještajna služba tajni agenti zagonetka

Komentiraj