Report

40 obljetnica smrti velikana

Aside Banners

Bruce Lee – Legenda ne umire

Piše , Objavljeno

Četrdeset godina je prošlo otkako nas je napustio, ali njegova slava ne blijedi. Čovjek koji je spojio Istok i Zapad, uveo borilačke vještine u mainstream i zauvijek nas začarao svojim šarmom, filozofijom i vještinom. Bruce Lee.

Bruce LeeProšlo je četrdeset godina od nikad posve objašnjenje smrti velemajstora borilačkih vještina, Brucea Leeja. Glumac, filozof, trener, osnivač Jeet Kune Doa – Bruce Lee je imao bogat život koji je završio prerano, kad je imao svega 32. godine. Bio je na vrhu svijeta, vladao filmovima kao prvi pravi akcijski junak, te imao zagarantiranu dugu i uspješnu karijeru. Danas je besmrtan, veći od života i ime oko kojega je iskovan kult ličnosti. Tko je zapravo bio čovjek zvan Bruce Lee?

Bruce Lee rođen je pod imenom Lee Jun Fan u San Franciscu 1940. godine. Otac Kinez, majka napola Kineskinja – detalj koji je bitan u njegovoj životnoj priči, jer je upravo zbog miješane rase Bruce Lee bio taj čovjek koji je kineske borilačke vještine predstavio zapadnom svijetu. Imao je dvije sestre i dva brata, i bio je još beba kad se njegova obitelj preselila iz kalifornijskog Chinatowna u Hong Kong, gdje ih je ubrzo zatekla japanska okupacija. Rat je završio, Hong Kong su preuzeli Britanci, a Bruce je imao sreću da je njegova majka bila iz bogatog i utjecajnog Ho-tung klana, tako da mu u djetinjstvu ništa nije falilo, a uz oca opernog pjevača i glumca, mali Lee je vrlo rano počeo glumiti u filmovima. Ipak, kvart u kojem su živjeli postajo je sve opasniji kako je dolazilo sve više izbjeglica iz Kine u Hong Kong, i kržljavi Bruce se često znao naći u uličnim tučnjavama.

Mladi Bruce

mladi-bruce-leeS trinaest godina, kreće izučavati Wing Chun granu Kung Fua pod vodstvom velemajstora Yip Mana. Tradicija je strogo zabranjivala podučavanje ove vještine bilo kome tko nije Kinez, a kada su učenici Yip Mana otkrili da je majka Brucea Lee napola bjelkinja, mnogi su odbili trenirati s njime. Do danas, jedna od najjačih teorija smrti Brucea Leeja jest da ga je smaknuo kineski lobi zato što se usprotivio običajima i predstavio njihove borilačke vještine svjetskoj javnosti, a ni sam ih nije smio izučavati, zato što nije bio čisti Kinez.

Tučnjave nisu bila rijetka pojava za tinejdžera Brucea, i postale su ozbiljan problem kad je zbog ponašanja morao mijenjati škole, a pravi problemi su nastupili kad je istukao mulca čiji je otac bio moćnik u trijadama. Zbog takve situacije, Bruce Lee ja s osamnaest godina morao natrag u Ameriku, gdje su već živjeli neki članovi njegove obitelji. Selio se iz San Francisca u Seattle, radio kao konobar, krenuo s podučavanjem borilačkih vještina, te studirao dramske umjetnosti.

Život u Americi

Vještine koje je podučavao nazvao je Jun Fan Gung Fu, što doslovno znači ‘Kung Fu Brucea Leeja’, a program je bio utemeljen gotovo isključivo na Wing Chunu. Nakon ispisivanja s faksa, ’64. odlazi u Oakland gdje živi s Jamesom Yimm Leejem, dvadeset godina starijim kolegom koji je u Kaliforniji bio znan kao majstor kineskih borilačkih vještina. Ubrzo Bruce Lee postaje poznatiji široj javnosti, jer preko Jamesa upoznaje američkog karate majstora Eda Parkera, koji ga je pozvao na prvenstvo u Long Beachu, gdje Bruce predstavlja svoje nevjerojatne sposobnosti – sklekove na dva prsta, te udarac od jednog inča.

Najbolje filmske borbe Brucea Leeja

Kako je postajao sve poznatiji, dobio je ultimatum od kineske zajednice u Oaklandu, koji su htjeli da prestane podučavati vještine van njihove zajednice, a velemajstor Wong Jack Man ga je pozvao na borbu – ako pobijedi, može nastaviti podučavati vještine, ako izgubi, mora zatvoriti svoju školu. Legedne su brojne i svjedočanstva različita, ali kraj priče je isti: Bruce Lee je dobio borbu i nastavio s radom.

Put u Hollywood i natrag u Hong Kong

bruce-lee-2Budući da je živio u Kaliforniji, Hollywood je uskoro primijetio njegov talent, i Bruce Lee je dobio ulogu u seriji Green Hornet (koja je nedavno dobila filmski remake u verziji Setha Rogena), gdje je glumio pomoćnika glavnog lika, majstora borilačkih vještina pod imenom Kato. Serija je izdržala jednu sezonu, od ’66. do ’67., ali Lee je reprizirao ulogu Katoa u nekoliko crossovera, uključujući i pojavljivanje u Batmanovoj seriji.

Po završetku Green Horneta, Bruce Lee je formirao Jeet Kune Do, ‘stil bez stila’. Legenda kaže da nije bio zadovoljan borbom protiv Wong Jack Mana: trajala je predugo (neki kažu tri minute, neki dvadeset), a uzrok je bio rigidnost forme Wing Chuna, i zato je morao definirati slobodniju vještinu.

Nedugo nakon Green Horneta, producenti su ga savjetovali da se vrati u Hong Kong, a tamo se iznenadio svojim statusom zvijezde. Green Hornet je za tamošnju publiku bio ‘The Kato Show‘. Potpisao je za filmsku kuću Golden Harvest, sinonim za borilačke filmove, i ’71. snimio The Big Boss (Veliki gazda). Slijedio je Way of the Dragon (Na zmajevom putu), te Game of Death (Igra smrti), čije je snimanje zaustavljeno kako bi započeo snimati Enter the Dragon (U zmajevom gnijezdu), prvu koprodukciju Golden Harvesta i Warner Brothersa. Budućnost je izgledala odlično. Međutim, šest dana prije svjetske premijere filma Enter the Dragon, Bruce Lee je umro od edema na mozgu.

Umro je u stanu tajvanske glumice Betty Ting, dok je s producentom Raymondom Chowom radio na scenariju Game of Death. Prije smrti, imao je kronične snažne glavobolje, kao i na dan smrti, kad mu je Betty dala analgetik nakon čega je otišao prileći, ali se nije probudio.

Prerana smrt

Enter the Dragon ubrzo je postao legendaran film i započeo trend Kung Fu filmova koji su sedamdesetih imali pravu renesansu. Borilačke vještine postale su mainstream, a Chuck Norris i Jim Kelly (koji je nažalost nedavno preminuo) nove filmske zvijezde. Utjecaj Brucea Leeja teško je mjeriti. Njegovi učenici bili su Steve McQueen, James Coburn, James Garner, Kareem Abdul-Jabbar i Chuck Norris. Norris je uvjeren da je Lee umro zbog kombinacije lijekova, napominjući da je bio u kroničnim bolovima od ’66., kada je ozbiljno ozlijedio kičmu dižući utege na treningu s Jabbarom.

Chuck Norris objašnjava uzrok smrti Brucea Leeja, 1975. godine na San Diego Comic Conu

Iza njega su ostali supruga Linda i kćer Shannon, a sin Brandon je tragično poginuo na snimanju Vrane ’93., gdje je, zbog propusta kod provjere opreme, jedan od pištolja ostao napunjen pravim mecima. Brandon Lee bio je ustrijeljen. Obojica su pokopani u Seattleu, na groblju Lakeview.

bruce-lee-obiteljskaBruce Lee bio je začetnik Jeet Kune Doa, glumac i akcijski junak, ali i filozof koji je pisao poeziju i bazirao svoja učenja na spiritualnosti. Vjerovao je u važnost treniranja, kako fizičkog tako i umnog, te se zagovarao za pravilnu prehranu koja je morala biti ‘gorivo za tijelo’. Njegova ostavština ima tragičan pečat zbog prerane smrti, ali za života je napravio toliko da je sebi zagarantirao besmrtnost.

Nije dovoljno znati, znanje moramo primijeniti. Nije dovoljno htjeti, moramo činiti.

TAGOVIbiografija borilačke vještine bruce lee kung-fu

Komentiraj