Report

Škola ili zatvor?!

Aside Banners

Brutalno stroga kineska srednja škola sprječava samoubojstva učenika rešetkama na balkonima

Piše , Objavljeno

Kinezi u mnogim stvarima nemaju mjeru, ali postavljanje zatvorskih rešetaka na hodnike srednje škole kako bi se spriječila samoubojstva učenika su ozbiljan znak za uzbunu!

kina 2Srednja škola Hengshui No.2 smatra se jednom od najelitnijih i najuspješnijih u cijeloj Kini, a čak 80% njihovih učenika uspije upasti na prestižno Sveučilište u Pekingu. Radi se o jednoj od škola koje prate poseban plan i program u potpunosti fokusiran na gaokao, kinesku varijantu mature/prijemnih ispita o kojoj ovisi budućnost većine srednjoškolca. O brutalnosti nastave i teroru koji se vrši nad učenicima kako bi ostvarili najbolje moguće rezultate smo već pisali, ali izgleda kako neki od njih uistinu teško podnose stalan i neumoljiv pritisak. U proteklih je pola godine tako dvoje maturanata škole Hengshui No.2 počinilo samoubojstvo skokom s balkona, a uprava je taj problem odlučila riješiti na klasično zatvorski način: instalacijom rešetaka i ograda na hodnike!

kina 1 kina 3

Naravno, ovakav je postupak izazvao zgražanje medija i javnosti čak i u prilično radikalnoj Kini, ali ravnatelj i nastavnici smatraju kako je ovo trenutno najbolje moguće rješenje. Nažalost, nitko se nije želio pozabaviti uzrocima dvostruke tragedije jer je održavanje visoke stope prolaznosti na gaokao ispitima najvažnije, a maksimum koji je po tom pitanju učinjen je sadnja nekoliko biljaka lončarica kako bi se “razvedrila atmosfera“, zapošljavanje školskog psihologa i povećanje broja zaštitara koji u svako doba dana nadgledaju učenike. Po svemu sudeći Hengshui No.2 sve više izgleda kao zatvor, a bivši i sadašnji učenici svjedoče o kakvom se zapravo teroru radi.

kina 4

Stroga vojnička pravila se moraju poštivati, inače slijede oštre kazne, a od učenika se očekuje samo i jedino konstantno učenje. Jedan od onih koji su prošli kroz Hengshui No.2 sustav slikovito svjedoči o životu u toj ustanovi: “Ne zaostaj, nemoj se razboljeti, ne proturječi starijima, nemoj biti loše volje, ne usporavaj, nemoj se smijati, ne pričaj s drugim učenicima, nemoj sanjariti, ne grizi olovku, ne odlazi prečesto na zahod, nemoj, tako puno nemoj…” Buđenje je u 5:30, a na spavanje se odlazi u 22:00. Između toga valja pohoditi čak 12 školskih satova i niti na jedan ne smijete kasniti, inače vam slijedi ozbiljna (često i fizička) kazna. Učenici mogu spavati samo u svojim krevetima i po noći ne smiju ići na zahod, a svaki obrok mora biti pojeden za maksimalno 15 minuta dok na WC-u možete biti najviše tri minute u komadu. Naravno da će malo labilniji klinci skočiti u smrt kako bi pobjegli od ovakvog režima! Ipak, iako su dobili masu negativnih komentara na svoje “rešetke protiv samoubojstava“, upravitelji škole Hengshui No.2 ih ne namjeravaju skinuti… ipak, bliži se vrijeme gaokaoa i nema mjesta za ništa osim savršenstva!

TAGOVIgaokap kina pripreme za fakultet škola srednja škola stroga škola

Komentiraj