Report

alejuja punila te struja

Aside Banners

Budućnost je stigla: Japan ima više točaka za punjenje električnih automobila od benzinskih postaja

Mijenja li Japan naš način života?

Piše , Objavljeno

Japan je već 2014. godine imao oko 34 tisuće benzinskih postaja, a više od 40 tisuća točaka za punjenje električnih automobila. Ovo uključuje i punjače u domovima te postaje “na otvorenom”.

Ovaj podatak je u svom financijskom izvješću naveo Nissan.

Već desetljećima je jasno da su rezerve nafte ograničene, vidjeli smo više od jednog pelikana te grada zatrpanog smogom koji potvrđuju da nafta nije baš najbolja za okoliš, ali industrije nikako da pređu na održivije izvore energije.

Ne možeš ih izbrojati. Jednostavno ne možeš.

Ne možeš ih izbrojati. Jednostavno ne možeš.

Trebamo li uistinu mrtve dinosaure stavljati u rezervoar automobila?

Elon Musk i njegovi istomišljenici pokazuju da ne moramo. Broj električnih automobila u svijetu raste, ali otpor šire javnosti električnim automobilima je jasan zbog više faktora. Osim cijene, tu je i velika stvar mijenjanja navika.

Ako punite automobil na benzinskim postajama, uglavnom čekate da vam je spremnik gotovo prazan i tek onda uz cestu tražite postaju – kojih stvarno ima svugdje. Duže vam treba da si uzmete “kavu za ići” i da ju platite nego da napunite spremnik limenog ljubimca. I vozite dalje. Bez previše moždane akcije.

Električni automobili zahtijevaju malo više planiranja. Chargeri nisu dostupni baš na svakom koraku, a i punjenje je sporo – čak i Teslinim superpunjačima treba sat vremena da napune bateriju “do čepa”. Zato Tesla postavlja superchargere u blizini restorana i shopping centara kako biste mogli puniti automobil i živjeti bez čekanja u isto vrijeme.

Postavljanje punjača je jeftinije od izgradnje benzinskih postaja. Nema kopanja jame za spremnik, a nema ni cisterni. Možda ni tankera. Električnim automobilima će trebati još neko vrijeme da postanu idealno prijevozno sredstvo, ali za gradove s pregršt električne energije su već idealni.

TAGOVIautomobili Električni automobili Elon Musk japan nissan tesla

Komentiraj