Report

Aside Banners

Burj Dubai – kilometar u zrak

Dubai je emirat koji je u početku bio mala ribarska selendra a danas mjesto gdje lova dokazuje da je sve moguće. Šleper love i da vidiš kako se radi!

Piše , Objavljeno

Dubai je emirat koji je u početku bio mala ribarska selendra a danas mjesto gdje lova dokazuje da je sve moguće. Mi bi rekli �potrebno je samo malo dobre volje� a oni �potrebno je samo 17 šlepera friške dolarčetine�.

Veliko, buraz, veeelikoo

Veliko, buraz, veeelikoo

Sve oči svijeta bile su uprte u njega kada je izgrađen Burj al Arab, hotel u obliku jedra i sa čak 7 zvjezdica. Ona sedma je zato što vas posvuda okružuje zlato a naći ćete ga čak i u hrani. Tu su i umjetni otoci u obliku palmi te gomila od 300 otoka posloženih u obliku svijetskih kontinenata. Cijena pojedinog otoka kreće se negdje od 15 do 45 milijuna dolara, pa ko ima nek izvoli.

No nezasitni šeik Dubaia, Mohammed bin Rashid Al Maktoum htio je još senzacionalniju tvorevinu tako da je trenutno u izgradnji najviši neboder na svijetu, Burj Dubai (“Dubai Tower”). Iako nedovršen, već je prešao rekordera Taipei 101 (509.2 m) ali to će biti službeno tek kada se završi izgradnja, 2008. godine. Konačna visina je stroga tajna a potvrđeno je samo da će biti iznad 700 metara i da će imati više od 170 katova. Procurile su i informacije koje se sigurno neće svidjeti zrakoplovnim tvrtkama i pticama selicama, a koje govore o visini od 818, a možda i 940 metara! Konkurencija najavljuje i više od toga, 1022 m i 200 katova (Bahrain)!

kako sada stoje stvari

kako sada stoje stvari

Prvih 37 katova okupirao je Giorgio Armani i pretvorio ih u Armani Hotel. Do 108. kata smješteno je 700 privatnih apartmana koji su prodani u prvih 8 sati prodaje, a onaj dio koji zapinje za zvijezde rezerviran je za poslovne prostore. Na 78. kat je čak ubačen i bazen. Čitavu bagru korisnika treba u nekom rezumnom vremenu i odbaciti na sve te katove stoga je tu 56 najbržih liftova na svijetu koji jure oko 65 kilometara na sat.

Burj Dubai gradi tvrtka Samsung Engineering & Construction, ista ona koja je gradila prethodne rekordere, Petronas Twin Towers i Taipei 101. Dizajnirao ga je studio Skidmore, Owings and Merrill, poznat po dizajnu nebodera Sears Tower u Chicagu i Freedom Tower u NY.

Iako se sve to čini kao priča iz bajke, pogađate kome nije tako – šljakerima, naravno. Imigranti, uglavnom iz Pakistana, Indije i Kine, trgaju kičmu za čitava 4 dolara po danu! Žalosno, jer je Burj Arab samo dio multi namjenskog kompleksa u koji će biti uloženo dodatnih 20 milijardi dolara! U Emiratima su donedavno bile zabranjene i sindikalne udruge tako da se nihov glas nikada nije ni čuo. Jadni i iskorišteni, pokreću pobune, razbijajući šefovske aute, radne strojeve, unutrašnjost nebodera…

TAGOVIdubai najviše zgrada

Komentiraj