Biznis & Lova

opet gužva

Aside Banners

Čak i tjednima nakon otvaranja, zagrebački Advent gori – ali isplati li se smrzavati?

Piše , Objavljeno

Ok, ova južina umalo da nam je sje*ala naslov, ali premisa je jasna. Zagrebački advent posljednjih je godina hit u Europi, tri godine zaredom čak je i proglašen najboljim, ali imajte na umu da se ipak radi o tradiciji koju ne gaje baš sve metropole niti se radi o nekakvim milijunskim glasovima. Za posljednju titulu Zagrebu je bilo dovoljno 38 000 glasova u anketi na portalu, a drugo mjesto zauzeo je Colmar, pitoreskni francuski gradić od 60 000 ljudi u blizini s njemačkom granicom, koji s obližnjim Strasbourgom čini atraktivnu božićnu destinaciju. U top 5 bili su i uobičajeni božićni ‘sumnjivci’, Beč i Budimpešta.

Ono što želimo reći, za adventsku nagradu malo je koga zaista briga. No dobro, nema ništa loše u tome da se naša metropola ubacila u taj vlak i podigla dotada vrlo slab zimski turizam. Ipak, je li nam lagano svakog adventskog gosta tri godine dosta i ima li smisla gužvati se po centru grada za kobasice, kuhano vino ili fritule? Jesu li germknedle konačno so last year i može li se ne imati žgaravica od češnjovki? Hoće li vam prisjesti cijene ili afere oko natječaja s adventskim kućicama? Puno je pitanja, a ne toliko puno adventskih dana za istražiti sve ove pikanterije. Na našu (ne)sreću, gotovo svakodnevno, što ciljano, što u prolazu, bauljamo po tim ponekad slatkim, a često posve nakaradnim adventskim kućicama. Nalazimo se s ljudima u gradu, snimamo situaciju, guramo se, nerviramo pa na koncu nerijetko nešto i kušamo.

Fuliranje je ponovno na Strossmayerovom trgu i jedna je od prometnijih stanica adventa. Očekivano, oni koji cijele godine od svojeg street fooda, burgera pa i jela na žlicu očekuju malo više od onog što su naši roditelji učili u jugoslavenskim kuharicama, većinu restorana koji su tamo ionako vrlo dobro poznaju. Neki od njih pripremili su posebne menu uspješnice za advent, ali ako je suditi po gužvama Hrvati su ove godine poludjeli za izvjesnim brioche con gelatom te ostalim talijanskim i portugalskim slasticama, a germknedla je evoluirala iz domestic vulgaris varijante u hibrid germknedle i čupavca te se spominju sastojci poput batata i kokosa. Što se nas (da je 2009. rekli bismo hipstera!) tiče, u istom kraju vrijedi provjeriti i kućicu koja slovi kao prvi organski street food. Veganska i vegetarijanska jela u kojima se guše i mesojedi. Provjereno.

Za većinu će glavni dio adventa biti još i na Tomislavcu, Trgu bana Jelačića te Strossmayerovom šetalištu iako se, s gastro strane gledano, tamo odvija nešto manje zanimljiva priča. Još uvijek se rokaju trdelnici, fritule, sarme za van, kojekakve kobasice… Za razliku od HNK, u kojem je gotovo nemoguće pogledati Orašara, u gradu je likove iz popularnog baleta nemoguće izbjeći. Oni koji slatko vole više od nas kunu se i u norveške vafle, mi smo pak bliže kuhanom ginu koji, iako na adventu nije prvi put, kao da je tek ove godine postao hit. Svjetske, pa i one egzotične kuhinje sve su zastupljenije, a ambicioznije kućice sljubljuju tradicionalnu domaću kuhinju s nekim modernijim pristupima. Od popratnog programa ne očekujte puno, ali ono što je sigurno je da se na adventu nikada ranije nije moglo raznolikije i kvalitetnije jesti. Naravno, ako za te zimske radosti imate vremena, novaca i živaca, a s obzirom na rodijački background, možemo slobodno reći i želudca.

TAGOVIadvent božić zagreb