Biznis & Lova

Aside Banners

Internet je ljut: Spider-Manu su u novoj PS5 igri zamijenili Jordanice za Adidaske

Piše , Objavljeno

Internet je ljut. What else is new? Ali ovaj put opravdano. I mi smo isto internet.

Miki i Mini. Jagode i čokolada. Goran Bare i Majke. Miles Morales i Jordan jedinice. Neke stvari jednostavno idu zajedno. Ako ih razdvojiš, možda nas naljutiš.

Što se dogodilo s Milesom Moralesom, tinejdžerom iza Spider-Manove maske. U novoj Playstation igri Spider-Man: Miles Morales imamo dojam da ga više ne poznamo. Zbog jednog jedinog detalja.

Da. Toga.

Kad je izašao Into the Spiderverse, Oscarom nagrađen Sonyjev animirani film, Miles je nosio Air Jordan jedinice, a čak je i u stvarnom svijetu dobio svoju verziju koja je bila “istočkana” kako bi podsjećala na coloring u stripovima.

into the spiderverse jordan miles morales

Into The Spiderverse nam je možda i najbolji stripovski film svih vremena, toliko detalja zbog kojih su sve različite Spidey verzije oživjele na ekranu. Pogotovo Miles, dijete crnog policajca i latino medicinske sestre. Pokušava se uklopiti u novu školu, privatnu školu u kojoj mora nositi uniformu, ali obuću može birati. Jordan jedinice. Odvezane k tome, na što ga svi upozoravaju. “Odvezane su ti tenisice” “Da, znam, to je izbor.”

spider man jordan 1

Male stvari mogu promijeniti lika – kao naprimjer izbor obuće. Kakve šuze je Peter Parker nosio? Ne sjećamo se. A Peter Parker kao Spider-Man? Uvijek je imao svoje Spider-Man čarape koje su djelovale kao dio odijela. Upravo su Jordanice ono što je razlikovalo Milesa od Petera – i to bez ikakvih negativnih konotacija koje inače dolaze kada su u pitanju popularni brendovi. Jer tenisice jesu dio Milesovog identiteta.

I onda se dogodi ovo.

Za novu igru Spider-Man: Miles Morales, Miles nosi Adidas Superstar, visoke crno-crvene. Internet nije dobro reagirao, nismo ni mi. Zašto se ovo dogodilo? Ne znamo. Marvel je nedavno surađivao s Adidasom na liniji superjunačkih tenisica – Captain America, Black Panther, Iron-Man, Captain Marvel… svi su dobili svoje Adidas verzije. Ima li to veze s Milesovim izborom u igri?

adidas superstar spider man

Daljnjim guglanjem smo skužili da ima. Superstarke slave 50. rođendan, sve je to divno i krasno, ali teško ovo prihvaćamo.

Insomniac Games kaže sljedeće u press releaseu: “We knew right away that we wanted to honor the adidas Superstar sneakers on their 50th anniversary. It’s a classic design, connected to New York, and quintessentially adidas. We chose to exhibit the timeless colors for which he’s most known: the black suit with the red spider icon.”

Ma super za vas, ali TO NISU DŽORDANICE!

Adidas je izbacio nisku verziju Adidas Superstara iz igre, sigurni smo da dolazi i visoka verzija, ali su nam u procesu potrgali lika.

Adidas Superstar je logičan, to je vjerojatno i prvi model tenisica koji je hip hop kultura svesrdno prigrlila, prva tenisica koja je obilježila prelazak hip hopa iz nečeg što klinci rade u kvartu u nešto što je mainstream. Run DMC su dobili ogroman ugovor s Adidasom u to vrijeme zahvaljujući hitu My Adidas. Na koncertima su ljudi dizali svoje Adidas Superstar u zrak. Ali – vrijeme Run DMC-ja je prošlo, a Miles je suvremen. Miles je sada. Ne vidimo jednaku težinu Jordan 1-ica i Superstara na njegovim stopalima. Možda bismo i bili okej da je nosio Yeezy ili Ultra Boostice.

Okej, sada sami sebe lažemo i pokušavamo prihvatiti ovu promjenu.

Imamo pravo negodovati. Svejedno ćemo zaigrati igru i žalit ćemo svaki put kada Adidaske budu u krupnom planu.