Biznis & Lova

pariceeee

Aside Banners

Koliko je ustvari bogat Jeff Bezos i gdje je ovome kraj?

Piše , Objavljeno

Svi znamo da je osnivač Amazona pun k’o brod, no koliko je zaista bogatstvo američkog poduzetnika i investitora? Kad govorimo o ciframa ovog tipa, običnim smrtnicima nije lako ispravno si uopće predočiti Bezosovo zaleđe. Kako i bi, kad iste brojke, lako je moguće, ne znaju ni ispravno numerički napisati. Njegovu started from the bottom priču vjerojatno također znate, ali prisjetimo se u najkraćim crtama onog najvažnijeg. Bezos je u garaži u Seattleu (kiša! deprica!) krenuo prodajući knjige. Odustao je tada od dobro plaćenog i perspektivnog posla na Wall Streetu i opasno naljutio starce. Iako u jednoj epizodi Storage Warsa kažu kako je knjiga jedini predmet na svijetu koji nema nikakvu vrijednost i koji ama baš nikome ne mogu uvaliti u zalagaonici, domišljati Jeff počeo je upravo tako. Bila su to doduše i neka druga vremena. Konkretno, 1994., kad su knjige bile na cijeni, a u Bezosovom Seattleu bome i grunge. Iste godine Kurt Cobain je počinio samoubojstvo, a Jeffu je krenulo. Koincidencija, naravno.

Fast forward 25 godina i čovjek je vlasnik najvećeg svjetskog servisa za online trgovinu, raznih medija i tko zna koliko dodatnih biznisa. Po posljednjim podacima ‘težak’ je oko 190 milijardi dolara, iako ga je prošle godine značajno olakšala bivša supruga Mackenzie Scott, s kojom se razveo nakon 26 godina braka. Da, Mackenzie je bila u igri od 1993., što se pokazalo kao najmudrija financijska odluka u njezinom životu. Iako, da se razumijemo, radi se o poduzetnoj i sposobnoj ženi. Ipak, jedan je Amazon.

Prije nekoliko dana financijski je svijet šokirala spoznaja kako je Jeff Bezos u jednom danu zaradio 13 milijardi dolara. Naravno, nije radio od jutra do mraka, niti je povukao neki specijalno lucidan financijski potez. Kada dolazite s takvim zaleđem s kakvim dolazi Bezos ona mantra kako novac radi sam za vas više je nego evidentna. Naravno, još jedna stara narodna pokazala se vizionarskom. Ona o tome kako se para lijepi na paru, a uš na fukaru pa je Bezos ‘ni kriv ni dužan’ valjda jedini u korona krizi toliko prosperirao. Dionice Amazona brutalno su narasle, a cifra koju je Bezos uprihodio bit će visoka podignuta letvica i za one farmaceute koji budu prvi distribuirali dugo iščekivano cjepivo. Neka tržišne igre počnu!

No, kao što smo već rekli, svi znamo da je 13 milijardi dolara puno, ali najbolje da ih usporedimo s nekim konkretnim stvarima pa se još bolje uvjerimo. Toliki je recimo BDP Makedonije. Da, cijele zemlje. Business Insider izračunao je kako Bezos svake sekunde zaradi $2,500, a svake minute koja prođe $150,000. Za cifru koju je zaradio u samo jednom danu mogao bi kupiti, primjerice, Los Angeles Lakerse (4 mil.), New England Patriotse (4 mil.), Miami Marlinse (1 mil.), Hannah Montanu franšizu (1 mil.), ozbiljnu flotu komercijalnih Airbusa u privatne svrhe, sve postojeće privatne otoke na Bahamima i vjerojatno sve drugo čega se možete sjetiti. I još bi mu ostalo.

Bez posebne želje da zvučimo kao predsjednica Radničke fronte, ali ima li ikakvog smisla da jedan čovjek posjeduje ovoliko bogatstvo, pa čak i ako ga neće potrošiti na Hannah Montanu nego na borbu protiv klimatskih promjena? Odgovor se vjerojatno nameće sam.

TAGOVIamazon biznis bogatstvo jeff bezos novac pb