Biznis & Lova

Samo tozla

Aside Banners

Nije big deal – Apple skupio 40 milijuna dolara u zlatu reciklažom vaših starih mobitela

Piše , Objavljeno

Pitate se što se događa s umrlim starim iPhoneima koji završe u službenom Apple servisu ili Apple Storeu? Oni i dalje donose novac Appleu.

stari iphone puno tozla

stari iphone puno tozla

Appleov program recikliranja dobro funkcionira – ako je suditi prema godišnjim izvještajima vezanim za zaštitu okoliša. Apple je izjavio kako su u čitavoj 2015. godini uspjeli izvući gotovo 41 milijun kilograma materijala iz starih uređaja.

Od tih 41 milijun, 28 milijuna kilograma materijala je upotrebljivo u idućim inkarnacijama Appleovih gadgeta. Usput rečeno – tisuću kilograma zlata je u igri čija je vrijednost procijenjena na 40 milijuna dolara.

Ako uzmemo u obzir da prosječni smartphone ima 30 miligrama zlata, Appleov program recikliranja se pobrinuo za popriličan broj starih uređaja.

iphone liam

Postoje i ljudi koji ne traže zlato sitom sjedeći na obalama rijeka u Kaliforniji već skupljaju zlato iz pametnih telefona, ali to je dugotrajan posao za čovjeka i uključuje neke opasne kemikalije. Apple je doskočio tom problemu ulaganjem u robota imena Liam (zapravo modificiran Mitsubishijev robot RV-2SQ). Liam brzo rastavlja svaki iPhone bez beda, sortira izvučene materijale i plače jer ubija svoju braću strojeve. On godišnje rastavi do 1.2 milijuna iPhonea, iPada i iPoda.

Osim 40 milijuna dolara u zlatu, nagrecali su i 6 milijuna u bakru.

Možda ovakvi podaci izazovu i druge proizvođače smartphonea da ulože u program recikliranja jer na duge staze smanjuju cijenu proizvodnje novih uređaja korištenjem starijih dijelova – ali i aktivno mijenjaju ekološku sliku našeg planeta.

Znamo da im ovo drugo nije važno kao ovo prvo, ali svakako pomaže.

Ako želite znati više o Appleovom programu recikliranja – posjetite “Environment” sekciju na njihovom službenom sajtu.

TAGOVIiPhone novac okoliš reciklaža zlato

Komentiraj