Biznis & Lova

napunili smo im džepove

Aside Banners

Eto vam njemačka auta – njemački proizvođači automobila formirali tajni kartel u devedesetima koji je i doveo do ‘dizel skandala’

Piše , Objavljeno

Prošlog tjedna je njemački Der Spiegel objavio report u kojem se navodi kako su njemački proizvođači automobila u 90-ima sjeli i formirali kartel kako bi spletkarili vezano za emisije štetnih plinova iz njihovih dizelaša.

Ove kompanije su svima nama srcu drage jer “nema ništa bolje od njemačkog auta” pa su tako Volkswagen, Audi, BMW, Porsche i Daimler raspravljali o tehnologiji, troškovima, dobavljačima pa čak i o pročišćavanju ispušnih plinova svojih dizelaša.

U subotu je najavljeno kako će Europska Unija istražiti optužbe vezane uz kartel, a ukoliko se one pokažu istinitima, ove tvrtke će dočekati uplatnice s pozamašnim iznosima. A i zaslužili su kaznu ako je to istina.

Ti tajni sastanci bi tada bili preteča skandala iz 2015. godine kada je otkriveno kako je Volkswagen instalirao poseban tajni softver u više od 500 tisuća automobila kako bi prevarili testove ispušnih plinova. Nakon što je VW priznao varanje na testovima, dočekali su ih kazne od desetke milijardi dolara. Skandal je bio toliko velik da je poznati ekolog Leonardo diCaprio odmah kupio prava na snimanje filma o istom. 

Glasnogovornik Volkswagena (a pod njima su još i Audi i Porsche) je odbio komentirati “puka nagađanja”, a BMW ih je zanijekao.

Mogu sad oni svi nuditi hibridna vozila i prelazak na električnu energiju, ali šteta je već načinjena zahvaljujući desetljećima muljanja. Tko zna što još sve ne znamo.

TAGOVIaudi automobili bmw ekologija mercedes volkswagen

Komentiraj