Biznis & Lova

Naelektrizirani smo

Aside Banners

Otkriven Tesla model 3 – automobil koji će promijeniti autoindustriju

Piše , Objavljeno

Od davnih dana se Elon Musk, CEO Tesle, trudi spasiti okoliš i omogućiti ljudima pristupačna električna vozila. Čini se kako je to vrijeme stiglo.

Evolucija Tesle nije bila laka

Prvo se pojavio Tesla Roadster čija je cijena bila visoka, proizvodio se u samo 500 primjeraka godišnje, ali je pokazao svijetu da električni automobil može biti atraktivan.

Roadstera je naslijedio veličanstveni Model S, s još uvijek visokom, ali pristupačnijom cijenom. Consumer Reports ga je nagradio najvišom ocjenom za njihov poznati cestovni test.

Tesla Model S - važan korak do masovne proizvodnje električnih automobila

Tesla Model S – važan korak do masovne proizvodnje električnih automobila

Model S je popraćen Modelom X. Novci zarađeni od prodaje S-a i X-a su bili potrebni kako bi se proizveo Model 3 – prvo električno vozilo namijenjeno masovnom tržištu zahvaljujući svojoj pristupačnoj cijeni.

tesla 3

Koje su karakteristike vozila?

Zna se osnovna cijena koja iznosi 35 tisuća dolara, na jednoj punoj bateriji će dosegnuti 350 kilometara, a vlasnici će ju dobiti krajem godine. Za manje od šest sekundi dosegne brzinu od 60 milja na sat (to vam je standardni američanski parametar i iznosi 96 kilometara na sat u našim mjernim jedinicama). Musk je u prezentaciji istaknuo kako je Trojka siguran automobil te je osvojio 5 zvjezdica u svakoj sigurnosnoj kategoriji.

tesla specs

U automobil stane 5 odraslih ljudi bez ikakvih problema. S obzirom na to da Tesle nemaju standardne motore, vozač i suvozač su malo više pomaknuti naprijed pa osobe na stražnjem sjedalu imaju više prostora za noge. Tesla se čini idealna za pretrpane odlaske na festivale.

A dizajn?

gallery-2

Dizajn novog modela je fantastičan, jedino nam se ne sviđa prednji dio. Zašto? Stvar navike. Izgleda kao da automobilu nedostaje jedan široki usisnik zraka, ali sa svih ostalih strana smo oduševljeni dizajnom. A i čuva okoliš. Volimo ljepotu koja čuva okoliš – kao što je Natalie Portman.

tesla 3a

Već je 130 tisuća primjeraka Modela III naručeno, a čini se kako će broj samo rasti. Tesla i mijenja način na koji se automobili prodaju. Znamo da se stvaraju redovi za kupnju iPhonea, posebnih tenisica ili kino ulaznica za premijere hitova – ali sada se taj model kupnje prenosi i na automobilsku industriju. Nije nimalo čudno što ostatak autoindustrije baca hejt na Musku i njegov “projektić”.

Ako vas zanima Elon Muskova čitava prezentacija modela III – možete ju pogledati ispod.

Konkurencija?

Jedina moguća konkurencija Tesli je Chevrolet Bolt. Oba automobila dosegnu 350 kilometara, a cijena prije poreza im je ispod 40 tisuća dolara. Ono što Tesli ide u korist je Supercharger mreža postaja za punjenje, a svi znamo da je brzina punjenja bilo kojeg uređaja jedna od najvažnijih stavki za upotrebljivost.

Tesla, volimo te. A imaš i najbolje ime.

TAGOVIautomobil Električni automobili Elon Musk okoliš Space X tesla

Komentiraj