Biznis & Lova

pare parice

Aside Banners

Singapur i dalje najskuplji svjetski grad za život

Piše , Objavljeno

Singapur je i dalje najskuplji svjetski grad za život – i to već treću godinu zaredom.

Na drugom mjestu se nalaze Zürich i Hong Kong, a prate ih Geneva i Pariz.

singapore-431421_1280

Zbog rastuće vrijednosti dolara, New York se po prvi puta u posljednjih četrnaest godina nalazi u top 10 najskupljih gradova svijeta.

Screenshot_62

U ispitivanje Economist Intelligence Unit-a su bila uključena 133 grada, a analiziralo se 160 posebnih točaka – od hrane, odjeće i higijenskih potrepština pa sve do cijene prijevoza i režija.

U Singapuru su porezi visoki, poglavito oni na osobne automobile i alkohol. Čemu visoke cijene automobila? Puno vozila u malenom gradu bi uzrokovalo prometne gužve pa vlada poduzima sve u svojoj moći (visoki porezi, skupa i dugotrajna registracija, velika podrška javnog prijevoza) kako bi se privatno vlasništvo svelo na minimum. Očito ne pomaže jer, usprkos visokim cijenama automobila, gotovo polovica kućanstava u Singapuru posjeduje barem jedan.

 

Transport u Singapuru je čak 2.7 puta skuplji od New Yorka, ali kad se razgovara o osnovnim namirnicama ova dva grada su gotovo izjednačena.

Od gradova iz susjedstva na listi je Beograd koji sa senegalskim Dakarom dijeli 105. mjesto, Budimpešta sa Sao Paulom i Bogotom dijeli 107. mjesto, a hrvatskih gradova nema na listi. Tko zna, možda nam je stvarno dobro, a da to ni ne znamo?

TAGOVIcijena ekonomija najskuplji gradovi singapur skupo

Komentiraj