Biznis & Lova

smrt i novac

Aside Banners

Tko će prije? Kirk Douglas je umro pa bizarna kladionica ima nove favorite

Piše , Objavljeno

Sve je počelo u svijetu motosporta kad su se gledatelji, ilegalno dakako, počeli kladiti koji od vozača bi mogao prvi skončati. Jezivo, ali ljudska znatiželja i želja za zabavom ne jenjava ni na morbidnim temama. Sve skupa je ubrzo preraslo u mnogo ozbiljniji ‘projekt’, a kao ljudima najdraži koncept s godinama se isprofilirala oklada na to tko će od celebrity dinosaura prvi ‘odapeti’. Iako je premisa svega bezazlena zabava s ljudima koji su već u poodmaklim godinama i proživjeli su lijepe živote, sve skupa je graničnog ukusa, a ozbiljnost kojom dio onih zaluđenijih kladioničara pristupa ovom ‘hobiju’ pa proučava zdravstvene kartone i paparazzi dojave impresivna je, ali i poprilično bolesna.

Celebrity Death Pool oklade obično funkcioniraju u tijeku kalendarske godine, a najčešće oklade su da netko neće preživjeti godinu te pokušaji pogađanja uzroka zbog kojeg će nas napustiti i neće biti na dispoziciji u godišnjoj kladari sljedeće godine. Tako možete tipovati na srčani zastoj, jednako kao i na prometnu nesreću. Ukoliko je lik koji je, vrag zna kako, ali još 2012. tvitnuo da će Kobe poginuti u helikopterskoj nesreći dio ove kladionicom zaluđene ekipe danas je potencijalni milijunaš.

U bazi kladionice postoji široka lepeza poznatih ljudi, najčešće u ozbiljnim godinama, a i sami možete predložiti svog kandidata no on mora biti puno poznatiji od lokalnog kazališnog glumca kako bi ga verificirali, a bodovi će vam biti zaračunati na sljedeći način: Počinjete s određenom sumom bodova po celebrityju, a ovisno o njegovim godinama, projekcijama ‘kuće’, ali i onima samih igrača stvaraju se svojevrsni koeficijenti, slični onima uobičajenima u kladionicama diljem svijeta. Svaka oklada, naravno, može biti izvjesna ili pak malo vjerojatna. Ona koja je nedavno šokirala cijeli svijet, maloprije je spomenuta tragedija vezana uz Kobeja Bryanta, a ovakav tip predviđanja ostao je nedavno i bez svog uvjerljivo najvećeg favorita posljednjih godina, Kirka Douglasa, koji je preminuo s pune 103 godine i tko zna koliko dugo trolao brojne bookieje i igrače na popularnim sajtovima poput Doug Stanhope’s Celebrity Death Pool, Stiffs ili The Dead Pool.

Tko su favoriti nakon što je Kirk otišao?

Otkako nas je dobri, stari Kirk ipak napustio, ljestvica je izgubila svog vođu, ali interes za death pool predviđanjima nije ništa manji. Prvi favorit na većini ovakvih ponuda trenutačno je princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete II, koji će na proljeće, ako poživi, proslaviti lijepih 99. U top su još glumica Olivia De Havilland (103), rođena u Tokiju za vrijeme Prvog svjetskog rata, britanska pjevačica Vera Lynn (102), glumac Dick Van Dyke sa ‘samo’ 94 na leđima te modni dizajner Pierre Cardin (97). Uobičajeni sumnjivci na listi već su godinama Javier Perez de Cuellar, Bob Dole, Betty White, Angela Lansbury, Jimmy Carter, Harry Belafonte, Willie Nelson, David Attenborough, a najmlađi je svakako Shane MacGowan (63) iz legendarnih Poguesa, koji je zbog rock’n’roll načina života tamo završio već u ranim 60-im godinama. U svakom slučaju, ova zabava za mnoge i dalje se nastavlja, a najuspješnija ‘žetva’ otkako Death Pool postoji bila je 2017. godine, kad je čak 17 od nominiranih 50 kandidata preminulo iste godine.

TAGOVIpb