Biznis & Lova

Manje novca manje problema

Aside Banners

Znate li gdje možete živjeti za 500 dolara godišnje?

Piše , Objavljeno

Dosta vam je keširanja nekoliko tisuća kuna mjesečno za stan s lamperijom koja je prekrivena gorilinim prstom prašine, žutim tabletićima na crno-bijelom teveu i bistom Josipa Broza? Mi znamo gdje se moraš preseliti da ti bude ljepše.

money-860128_640

Iznos od 500 dolara iz naslova se odnosi na najam stana, ali u današnje vrijeme napucavanja iznosa za najam, ovo je itekako važan podatak. Na servisu za odgovaranje na pitanja Quora smo pronašli pitanje.

“Koje je najjeftinije mjesto za život na godinu dana?”

Od dvadesetak odgovora, gotovo svi predlažu jugoistočnu Aziju kao idealno rješenje. Tajland, Vijetnam, dijelovi Kine, ali nama se nekako najviše sviđa Indonezija. Plaže, hrana, plaže.

Izvor: Wikimedia Commons

Izvor: Wikimedia Commons

Uštedi keš mani dok se valjaš po Indoneziji

Bryan Camphire je korisnik Quore koji je dao sljedeći odgovor.

“Upravo ću potpisati najam stana u centru grada Solo, u centralnoj Javi za 500 dolara godišnje. Stan ima puno prozora, balkon i smješten je preko puta jedne od dvije gradske palače. Cijena ukusnih obroka koji uključuju rižu i tempe, tofu, piletine ili ribu se kreće između 40 centi i 80 centi. Vozim Honda motocikl koji sam kupio za 600 dolara. Pun tank goriva je manje od 1.50 dolara jer Indonezija sama proizvodi svoje gorivo. Imam posao na kojem sam plaćen 200 dolara mjesečno za dva dana u kojima podučavam srednjoškolce engleskom jeziku.”

Posla dva dana tjedno? Po četiri sata? Čini se kao idealno mjesto na kojem ćemo se osloboditi želja. Želja za radom i rintanjem. A opis ove hrane zvuči odlično, ni ne sjećamo se koliko puta u životu smo platili peterostruko veći iznos za nešto što okusom podsjeća na komad automobilske gume uronjene u motorno ulje.

Gado Gado - indonezijska mega salata u umaku od kikirikija (Izvor: Wikimedia Commons)

Gado Gado – indonezijska mega salata u umaku od kikirikija (Izvor: Wikimedia Commons)

Još malo Indonezije

Anton Rifco Susilo je u također u Indoneziji. I čini se da mu je dobro u životu.

“U Yogyakarti u Idoneziji, možete sretno živjeti s jednim ili dva dolara dnevno. Naravno, to ne uključuje smjetšaj. Trenutno sam u Jogji i imam startup. Iznajmili smo kuću s tri spavaće sobe s površinom od oko 200 kvadratnih metara za 1500 dolara godišnje. Često jedem pileće ražnjiće. 15 ražnjića i dva kolača od riže su 40 centi. True story.

Usput rečeno: Yogyakarta je smještena na dvadesetom mjestu NY Timesove liste “52 mjesta koja morate posjetiti u 2014” – Anton Rifco Susilo

1500 dolara godišnje? Uzmeš si još kojeg cimera i da vidiš kako se cijena lomi. Plus – ako si baš najveći škrtac k’o ujak Paje Patka, možeš cimeru krasti pastu za zube i dodatno uštedjeti.

Ma možemo šest mjeseci džabe živjeti i na plaži koliko je lijepo (Izvor: Wikimedia Commons)

Ma možemo šest mjeseci džabe živjeti i na plaži koliko je lijepo (Izvor: Wikimedia Commons)

Dobro jutro, Vijetname

Jedan od korisnika Quore je dao link za stranicu Saigonist na kojoj stoji članak o životu u Vijetnamu, ali napominjemo da je on iz 2010. godine.

Za 200 dolara mjesečno imam dvokatnicu s četiri sobe gdje živim i radim. Nije u centru grada, ali mogu stići u centar za 5 minuta. Što se prijevoza tiče – automobili su luksuz i puno ljudi ne posjeduje automobile. Vladi se možemo zahvaliti za to jer oporezuju uvezene automobile stopom od 100 posto.

Kako se voziti Vijetnamom? Novi Honda motorkotač je 800 dolara, a trebat će vam 3 dolara da ga napunite jednom ili dvaput tjedno. Ova zemlja je puna hrane. Za 1 do 2 dolara možeš dobiti ručak s rižom, mesom, povrćem, juhom i nešto voća ili ledenog čaja. Vijetnamski sendvič bih platio 50 centi, jednako kao i kolu ili kavu u ugostiteljskom objektu.

Heineken je 1 dolara. Lokalna piva su još jeftinija. Nije čudo što se puno stranaca propije u Vijetnamu. Ako hoćeš u kino, cijena karte je 1.50 dolara.

 

Evan Anderson je živio na Tajlandu

“Proveo sam gotovo 8 mjeseci u Tajlandu. Mjesečna najamnina je bila 3000 bahta, što je oko 100 dolara. Imao sam 2 spavaće sobe, maleni balkon i kuhinjicu. Nisam imao perilicu posuđa. Pripremljeni obrok je ispod dolara na većini mjesta, osim ako želite zapadnjačku hranu, onda ćete morati plaćati puno više.

Jug je bio puno ljepši od sjevernijeg dijela gdje sam živio. Više turista posjećuje te destinacije pa je vjerojatno i cijena života malo viša. Cijena bungalova gdje sam provodio vrijeme je bila oko 10 dolara za noć.”

I naš uvjerljivo najdraži odgovor dolazi od Tristana kromera.

Ovo ti je jedini izvor svjetla, ali kome treba svjetlo za gledanje filmova i igranje igrica?

Ovo ti je jedini izvor svjetla, ali kome treba svjetlo za gledanje filmova i igranje igrica?

Najjeftinije mjesto za život na godinu dana? Podrum tvoje mame. Bez najma, pranje rublja uključeno, baš kao i povremena mesna štruca. Jamčim da će kuća tvojih roditelja biti jeftinija financijski, ako već ne emocionalno.

TAGOVIazija indonezija jeftino kuća novac stan življenje život

Komentiraj