Report

Ima li kakvo drvo s hamburgerima?

Aside Banners

Čarobno drvo može dati čak 40 različitih plodova u isto vrijeme

Piše , Objavljeno

Nitko više nema vremena ići od drveta do drveta i ubirati njihove plodove, pa se jedan frajer sjetio kako nagurati čak 40 različitih plodova na jedno stablo!

drvoMožda na prvi pogled zvuči kao nekakva dubokoumna umjetnička instalacija ili produkt zločudnog genetskog inženjeringa kojem je cilj pretvoriti nas u predjelo za rasu naših gušterolikih vladara, ali u slučaju Drva 40 plodova (znamo, nije baš originalno ime, ali stvarno se zove Tree of 40 Fruit) se zapravo radi o sasvim običnom lijepljenju! Dobro, graftiranje grančica ne možemo baš nazvati “običnim lijepljenjem”, ali princip je vrlo sličan: uzmete grančicu nekog drveta, obradite ju i posebnim postupkom spojite s grančicom drugog drveta i to je otprilike to!

Tree of 40 Fruit – reportaža:

Na takav je način zaljubljenik u botaniku Sam Van Aken uspio složiti drvo koje daje čak 40 različitih plodova, od šljiva i marelica pa sve do višanja i badema. To ga je koštalo godina i godina pokušaja i promašaja da bi na kraju uspio na jedno bazno drvo vrlo oprezno i s mnogo ljubavi graftirati spomenutih 40 različitih grančica koje su se razvile u prave grane i dale ono što daju. Njegovo frankensteinsko drvo sada ima devet godina i regularno daje slatke plodove, a hoće li se ovo pokazati korisnim za poljoprivredu ili će ostati samo na bizarnoj zanimljivosti, tek ćemo vidjeti. Tko zna, možda Van Akenov rad bude imao utjecaja kao i radovi Gregora Mendela!

TAGOVIdrvo ekologija hrana inženjering plod stablo uzgoj voće

Komentiraj