Report

otepite

Banner 300

Češnjak, vibracije, HDZovi izbori – Ljudi na društvenim mrežama o coronavirusu su dokaz da smo ovo kao vrsta i zaslužili

Piše , Objavljeno

Rekao sam si da se neću dati navući. I evo nas… Plešem s vragom na mjesečini. Lik kašlje. Nadam se da je od cigara.

Ovaj COVID-19 je ozbiljan. Osim kad skužiš da ga možeš izgovoriti kao refren od Come on, Eileen i onda bude manje ozbiljan. Ali… Ovo što se događa je već postalo ozbiljno jer smo sve debilniji. Kao vrsta. Pogotovo na internetu što se reflektira na naše stvarne živote.

Neki tvrde da kokain liječi koronu jer se netko zezao na društvenim mrežama (pa francuska vlada mora intervenirati).

Mama dijeli mama savjet da piju vodu s češnjakom.

Screenshot_16

Druga osoba pak savjetuje da se testiraš na virus tako da duboko udahneš, držiš zrak 10-12 sekundi i izdahneš. Jer eto – svi ovi testovi koji postoje su tu da se uzme novac poreznim obveznicima diljem svijeta.

Screenshot_18

Treća osoba pak nosi dimije.

Screenshot_17

Čudi me kako se nitko nije sjetio izbušiti rupu u lubanji dok zalazi sunce.

Džabe vam osnovna pismenost kad ne znate provjeriti informacije. Kad lovite vijesti koje vas tapšu po leđima jer vam paše. Optimizam je super. Ako ti pomaže piti “čaj od češnjaka” a.k.a. vodu s okusom smrdljivih nogu profesionalnog gazitelja kiselih kupusa – do it. Nemoj širiti to kao činjenice. Trošiš ljudsko vrijeme. Koje mogu provesti u stvarnom informiranju o liječenju. S obzirom da se ne zna puno, možda bi to vrijeme trebali provesti u aktivnostima koje ih vesele. S bližnjima ili solo. Ne, čitanje debilnih statusa nije “better safe than sorry”. Umjesto zaštitnih maski za lice, riješi si revitalizirajuću masku za lice. S aloe verom ili hijaluronom. Bar će biti neke koristi, a koži napokon daš malo pažnje koju nepravedno daješ isključivo svom facebook timelineu.

Kako provjeriti informacije? Jednostavno. Ako nema informacija, guglaj. Traži izvore. Imena i prezimena. Kad ih nađeš, provjeri i njih – jesu li stvarna i imaju li pozadinu, obrazovanje. Da, malo je više posla, ali bar ćeš saznati puniju informaciju.

Naši stari su mislili da je sve što čuju na televiziji istina jer je nekoć televizija težila tome da bude javni servis, servis građanima. Bilo je nekoliko postaja. Nisu se natjecali za gledanost. Nije bilo utrke tko će prije. Televizija je bila svetinja, a ono što čuješ tamo je bilo najbliže istini. Zato moj otac (koji računalo nevino gasi na gumbu za gašenje monitora jer valjda se vodi za onom “što ne vidim, ne postoji”) čuje na RTL-u nešto o sigurnosti na facebooku pa nas sve obavijesti iako ne zna ni što je čuo, ali zna da je nešto čuo. Istina na televiziji je danas luksuz i treba svaku informaciju dodatno provjeriti. Ionako gledate TV s mobitelom u rukama.

Ako se odlučite privilegij komuniciranja sa mnom iskoristiti za neko lančano govno koje ste isto tako dobili u nečijem lančanom proljevu tri sekunde prije, hvala što brinete, ali mi to ne treba. Ne treba ni vama, ali vam neću govoriti kako da živite.

Jedan talijanski liječnik. Stari kineski liječnik. Brate i sestro, KOJI? Kako se zove? Gdje je studirao? Koja mu je pozadina? Kako je došao do zaključaka? Rekla, kazala, živimo u društvu koje više od svega cijeni sadašnji trenutak. Lajk. Klik. Orgazam. 750 grama nutele na žlicu. Bez razmišljanja o posljedicama. Tako krenu i ovakvi savjeti, netko se sjeti nešto napisati na internetu i onda zahvaljujući ljudima koji nisu naučili biti medijski pismeni to preuzimaju i dijele dalje.

Evo dobivamo i informacije od jednog novinara kako je za sve kriv HDZ i njihovi unutarstranački izbori.

daj imeeeee

Tko je taj novinar? Jel’ plaćen preko tuđeg studentskog ugovora?

Ovo se događa demokratizacijom tehnologije. Sad svatko na svom “smarfonu” dobivenom za kunu produživanjem ugovora kod telefonskog operatora može natipkati bilo kakvo govno. Bolje nemoj. Bolje nazovi mamu, pitaj ju kako je, jel’ joj uspijeva vrt.

Ako imaš mogućnost izražavanja, ne znači da ju trebaš i ostvarivati u svakom mogućem trenutku. Stani na loptu, otvori uši i oči. Pretraži malo. Sumnjaj u ono što pročitaš. Da se svi koji znamo čitati slažemo sa svim pročitanim, još bi nam se Sunce vrtilo oko planeta.

Jasno mi je da je ovaj članak isto proljev, tok svijesti koji će biti zaboravljen istog momenta kad zatvorite tab. Ali želim da se zna da niste jedini koji nešto misle i tipkaju. Ima i nas kojima idete na kurac.

TAGOVIkoronavirus