Report

Prava misterija

Aside Banners

Cicada 3301: najveći misterij interneta i velika tajna našega doba

Piše , Objavljeno

Daleko od očiju šire javnosti i medija, u mračnim zakutcima interneta tisuće ljudi pokušava razbiti niz složenih šifri i otkriti pozadinu misterije koja traje već gotovo pune dvije godine.

cicada 3301

I dok vi i mi svoje vrijeme uglavnom provodimo na nekoliko provjerenih stranica, duboko, duboko ispod, u ogromnim prostranstvima deep weba, djeluje gotovo nestvarna zajednica hackera, tajnih organizacija, kriminalaca i raznih drugih društvenih otpadnika, koji svoj život žive po sasvim drugačijim pravilima. Upravo je iz takvog okruženja potekla i Cicada 3301, jedan od najvećih misterija našega doba i moderna potraga za Svetim Gralom.

Sve je počelo 4. siječnja 2012. godine, kada se na jednom internet forumu pojavila neobična poruka s pridruženom slikom, koja je glasila: “Zdravo.Tražimo vrlo inteligentne pojedince. Kako bismo ih pronašli, smislili smo test. U ovoj slici nalazi se skrivena poruka. Kada ju pronađete, ona će vas odvesti na cestu do nas. Veselimo se upoznavanju nekolicine koji će uspjeti doći do kraja. Sretno. 3301” Ovo je bio samo prvi u nizu testova, na koji su se zakačili neki od najboljih dešifratora interneta, ali i oni koji se nikada nisu okušali u ovakvim pothvatima.

Nakon rješavanja ove (mnogi će kasnije reći, vrlo jednostavne) digitalne steganografske zagonetke pomoću takozvane “Cezarove šifre“, dobivena je web adresa, na kojoj se nalazila slika patke, s pripadajućom porukom: “Woops! Samo mamci na ovom putu. Izgleda da ne znaš kako izvući poruku van.” U ovom je trenutku mnogima postalo jasno da se ovdje radi o malo kompliciranijoj misteriji, te je tako započeo dvogodišnji lov na raskrinkavanje najveće tajne interneta.

cicada 3301

Sljedeći se trag tako nalazio na jednom od foruma popularne stranice Reddit, a sastojao se od nizova rečenica iz knjige uz neobične simbole, za koje se ispostavilo da su majansko pismo. To je označilo svojevrsni prelazak na idući nivo ove ‘igre’, a negdje u to vrijeme su se počeli pojavljivati i simboli neobičnog kukca cicade (cvrčci), čiji životni ciklus traje od 13 do 17 godina. Oni su uskoro postali i simbol ove misterije, te je po njima cijela stvar i dobila svoje ime: Cicada 3301.

Lov se nastavio, te su slijedile zagonetke s ranokršćanskim rukopisima, starobritanskom poezijom, cyberpunk pripovjetkama, prostim brojevima, heksadecimalnim znakovima i sličnim perverzarijama. Uskoro je dobiven i telefonski broj u Teksasu, čija je automatska sekretarica dala niz novih prostih brojeva, koji su vodili na novu web adresu sa 14 GPS lokacija diljem svijeta, od Seula i Sydneya do Varšave i Kalifornije. Tamo su lokalci pronalazili slike cicada s QR kodovima (onima koje možete očitati svojim mobitelom), koji su ih vodili do TOR stranice i vraćanja u tamne krajeve deep weba. Nakon što je nekoliko prvih sretnika uspjelo upasti na traženu adresu, stranica se srušila uz poruku: “Želimo samo najbolje, a ne sljedbenike.” Na razočaranje tisuća onih koji su bili uključeni u potragu, to je bilo to… nikakvo razrješenje, nikakvo otkriće, samo… kraj!

A onda, 4. siječnja 2013. godine, novo iznanađenje! Pojavila se druga slika s porukom: “Još jednom, zdravo. Naša potraga za inteligentnim pojedincima sada se nastavlja.” Uslijedio je novi niz zagonetki kroz poeziju, opskurne i okultne spise, audio snimke, antičke hebrejske šifre i anglo-saksonske rune, novi niz lokacija diljem svijeta i na posljetku, novih nekoliko sretnika koji su uspjeli riješiti test prije rušenja posljednje web stranice.

Cicada 3301 Song: The Instar Emergence (761) – jedan od tragova:

O čemu se tu radi, nitko nema pojma. U početku se mislilo da je sve ovo oblik domišljatog marketinga za kakav novi film, automobil ili banku, ali zagonetke su bile malo previše opskurne, mračne i kompleksne za neku širu publiku. Neki su pak tvrdili da se radi o tajnom natječaju i regrutaciji, koju provodi CIA, NSA ili neka od drugih svjetskih špijunskih i tajnih agencija, dok su drugi otišli u suprotnu stranu, te tvrdili da iza svega stoji Anonymous i anarhisti.

Postoji čak i priznanje jednog od bivših članova Cicade 3301, koji tvrdi da se radi ljevičarskoj vjerskoj sekti pod krinkom napredne znanstvene organizacije, s vojnim licima, znanstvenicima i diplomatima nezadovoljnima načinom na koji se čovječanstvo razvija i spremnima na transformaciju u nietzschijevsko društvo Nadljudi. Je li u pitanju običan trol ili iza ovoga uistinu stoji netko s pravim informacijama, trenutno se ne može znati.

Misterija Cicada 3301 nije nimalo bliže svom rješenju, te je štoviše, mnogo dalje nego je to bila prije dvije godine, u samim početcima. Hackeri i dešifratori diljem svijeta spremno očekuju 4. siječnja 2014. godine, u nadi da će se pojaviti novi tragovi, te da će upravo jedan od njih završiti u tom uskom krugu odabranih. Mi ostali možemo samo promatrati sa strane, i nadati se da ta ekipa ne sprema neku generalnu pizdariju!

Izvorni članak s dodatnim detaljima i zaokruženom pričom možete pročitati ovdje.

TAGOVIAnonymous CIA cicada 3301 deep web misterija najveća misterija interneta tajan organizacija tajna

Komentiraj