Report

Sve je to s dobrim razlogom

Aside Banners

Cijeli internet to radi, a vi nemate pojma u čemu je fora? Evo zašto se ljudi polijevaju ledenom vodom po glavi!

Piše , Objavljeno

Posljednjih je tjedana gotovo nemoguće izbjeći video klipove slavnih i ne toliko slavnih faca, koje na glavu izlijevaju kante pune ledene vode. U čemu je fora?

ice bucket challange 3

Zovu ga Ice Bucket Challange i trenutno je jedna od najviralnijih aktivnosti na internetu, ali većini ljudi, pogotovo onima van SAD-a, i dalje nije jasno o čemu se tu točno radi?! Neki frajer ili ženska se polijevaju kantom punom ledene vode kako bi podigli svijest o bolesti ALS, pritom kandidirajući još tri kandidata i šireći tako ovu foru internetom? Na svu sreću, za razliku od gluparija poput plankinga i vaderinga, ova viralna epidemija barem ima neku humanitarnu pozadinu.

>> VIDEO: A što kada polijevanje vodom pođe po zlu? Klasični nokaut, neplanirani toples i ostali biseri!

ice bucket challange 1

Amiotrofična lateralna skleroza (ALS), poznatija kao Lou Gehringova bolest, teška je i najčešće smrtonosna neurološka bolest, koja zahvaća gotovo sve mišiće tijela, te oboljelog na kraju ostavlja potpuno nepokretnog, ali i sasvim svjesnog svog stanja. Oboljeti može svatko, premda se najčešće radi o osobama srednje životne dobi, a ALS i dalje ostaje jedna od najmisterioznijih i najmanje istraživanih bolesti koje mogu zadesiti naša krhka tijela, te još uvijek nismo niti malo bliže pronalasku nekakvog lijeka.

Upravo je zato u posljednjih par godina naglo počela rasti inicijativa za podizanje svijesti o ovom problemu, a vrhunac i pravi viralni boom počeo je sredinom srpnja ove godine. Iako je prilično teško odrediti od kuda je cijela stvar točno krenula, američki mediji su za svog junaka odabrali bivšeg igrača baseballa Petea Fratesa, koji je od ALS-a obolio 2011. godine. Njegovi prijatelji i kolege počeli su se zalijevati kantama ledene vode i prenositi izazov dalje, a sada, mjesec dana nakon početka ove priče, pred sobom imamo pravu humanitarnu epidemiju! ESPN je stoga snimio kratku priču o čovjeku od kojega je sve počelo…

Pete’s Challange – ESPN reportaža:

Priliku da pomognu (ali i da se besplatno reklamiraju) nisu propustile ni velike svjetske filmske, glazbene i sportske zvijezde, pa se slavne face natječu tko će složiti zanimljiviji i zabavniji video. Pravila nalažu da svatko koga se izazove mora u roku od 24 sata prihvatiti izazov ili uplatiti 100 dolara zakladi za borbu protiv ALS-a (iako svi uglavnom prihvate izazov i uplate novac), te izazvati nova tri kandidata. Hoće li od svega ovoga na kraju biti nešto ili će i Ice Bucket Challange vrlo brzo postati stara vijest, vidjeti ćemo kroz par tjedana, a do tada, evo nekoliko naših favorita!

Hokejaš Paul Bissonnette:

Osnivač Microsofta Bill Gates:

Glumac Chris Pratt:

Pjevač Weird Al-Yankovic:

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg:

Provjeri još…

VIDEO: A što kada polijevanje vodom pođe po zlu? Klasični nokaut, neplanirani toples i ostali biseri!

Najiritantnija ekipa koju smo sretali ovo ljeto po festivalima i koncertima

Top 5 razloga zbog kojih bi trebali igrati video igre

TAGOVIALS humanitarna akcija ice bucket challange internet izazov lou gehring viralni video

Komentiraj