Report

Kao Kinder jaje

Aside Banners

Šokantno otkriće: U zlatnom kipu nalazi se mumija drevnog budističkog redovnika

Piše , Objavljeno

Sam pronalazak iznimno dobro očuvanog i 1 000 godina starog kipa budističkog redovnika je velika stvar, a kada unutar njega pronađete mumiju tog istog redovnika možete otvoriti šampanjac jer upravo ste osvojili jackpot!

budhaNedavno je u prostorima amersfoortskog Meander Medical Centera u Nizozemskoj bilo iznimno uzbudljivo jer je jedan od lokalnih profesora sa svojom ekipom završio unikatan projekt koji će sasvim sigurno promijeniti način na koji gledamo jedan određeni djelić povijesti. Erik Bruijn, inače stručnjak za budističku umjetnost i kulturu te kustos Svjetskog muzeja u Rotterdamu, je uz pomoć volontera i skupocjene opreme bolnice uspio provesti niz pregleda i analiza gotovo 1 000 godina starog kipa budističkog redovnika koji je dio postave muzeja i smatra se jednim od rijetkih takvih artefakata koji su u posjedu zapadnih institucija, a procjenjuje se kako potječe iz 11. ili 12. stoljeća.

budha 1

Ono zbog čega su analize posebne jest činjenica kako se unutar samog kipa nalazi mumificirano tijelo velikog budističkog učitelja Liuquana koji je pripadao kineskoj meditacijskoj školi, a CT scan nam je po prvi put prikazao njegovo tijelo u klasičnom lotus položaju. S obzirom na vijesti o mumificiranim tijelima budističkih svećenika koji zapravo nisu mrtvi nego se nalaze u visokom stanju transa sasvim je lako moguće da je i Liuquan u nekom sličnom điru, a ne vjerujemo kako bi mu bilo drago da zna što su mu dobri nizozemski doktori radili dok je pokušavao postići nirvanu.

budha 2

Naime, sa specijalno su mu dizajniranim endoskopom pregledali unutrašnjost tijela te uzeli uzorke nepoznatog materijala iz prsne šupljine, a posebno je zanimljiv pronalazak mnoštva papirića s kineskim znakovljem unutar abdomena. Sada naravno slijedi dugotrajan postupak analize dobivenih rezultata, a sva bi se eventualna otkrića trebala naći u nadolazećoj monografiji učitelja Liuquana. Dobra je vijest da ako ovaj uistinu poseban religijsko-kulturni primjerak želite vidjeti uživo možete jednostavno skoknuti do Budimpešte i slavnog Narodnog muzeja prirodnih znanosti gdje će veliki budistički redovnik biti izložen do svibnja ove godine!

TAGOVIbudistički redovnik budizam kip Mumija povijest redovnik učitelj umjetnost

Komentiraj