Report

Aside Banners

Daniel Tammet – Brainman

Iako pati od autizma, Daniel savršeno dobro funkcionira u društvu. Dapače, u nekim segmentima zaista briljira i jedan je od izuzetnih primjera sindroma Kišnog čovjeka.

Piše , Objavljeno

Svi se sjećate Dustina Hoffmana u ulozi Charlija Babbitta, Kišnog čovjeka. Iako je impresionirao svojim pamćenjem i matematičarskim sposobnostima, Kišni čovjek nije imao gotovo nikakvim društvenih vještina, niti je mogao objasniti svoje sposobnosti. Autizam i mentalna retardacija ograničavajući su faktori koji nam nisu dozvolili da shvatimo kako funkcionira taj fascinantan mozak. Charlie Babbitt bo je autistični savant.

Daniel Tammet

Daniel Tammet

Daniel Tammet također pati od autizma, iako blažeg oblika, također je savant, ali kod njega u prvi plan dolaze njegove sposobnosti, neograničene hendikepom ili nemogućnošću izražavanja i interakcije s drugim ljudima.
Daniel je rođen u Barkingu kod Londona 1979. godine. Najstarije je dijete i ima devetero braće i sestara. Autističnu crtu u njegovu ponašanju zamijetili su još u djetinjstvu. Do druge godine života nije prestajao plakati, a umirivale su ga jedino ritmične, opetovanje radnje. Kada je krenuo u vrtić, a kasnije i u školu, i tako započeo proces socijalizacije, nije sudjelovao u dječjoj igri. Zabavljao se u svojem vlastitom svijetu. Svijetu oblika, boja i snažnih vizualnih doživljaja. Tu se manifestirao još jedan njegov poremećaj – sinestezija.

Brojke su boje i oblici

Osobe koje imaju ovaj poremećaj određene podražaje doživljavaju manifestacijom simetralno suprotnih podražaja. Mnogi zvukove zamjenjuju bojama, slova nijansama boja, brojeve oblicima. Kombinacija autizma, koji mu je “omogućio” fotografsko pamćenje, i sinestezije koja mu je podarila sposobnost da brojeve i njihove kombinacije doživljava kao oblike i boje, kod Daniela je rezultirala nevjerojatnom sposobnošću da “izračunava” i pamti gotovo nemoguće matematičke izračune. Za razliku od drugih savanta koji je oslanjaju na svoje pamćene i precizne izračune, Daniel doslovce doživljava i vizualizira rezultate, bez ikakva računanja.

Daniel Tammet kod Lettermana

Daniel sada poznaje 10 tisuća vizualnih kombinacija koje predstavljaju brojeve i njihove kombinacije. Kako kaže, kada dva broja stavi u odnos, on ne računa njihov zbir, nego prepoznaje i interpretira oblike koje ta dva (ili više) broja stvaraju u njegovom umu.
Danielove sposobnosti prošle su kušnju znanstvenog ispitivanja. Na prvu ruku, tim znanstvenika i nije bio impresioniran njegovom sposobnošću da daje točne rezultate kompleksnih matematičkih operacija, jer znaju da postoje načini da se takvo računanje izvježba. Ipak, daljnji testovi uvjerili su ih da “trik” ne postoji, i da Daniel zaista doživljava rezultate. Testirajući ga, znanstvenici su mi dali zadatak da u plastelinu modelira brojeve. Sutradan su ponovili test s istim brojevima. Oblici i boje su bili gotovo identični.
Daniel je postao poznat kada je pred Oksfordskim auditorijem ispravno izgovorio 22,514 decimala u slijedu broja PI (3,14), broja kojeg on naziva najljepšim. Iako bi i drugi to mogu učiniti, pamteći tu bujicu brojeva, Daniel je to učinio na svoj način i to uz samo pet tjedana priprema.

Naučio islandski u tjedan dana

Daniel Tammet

Daniel Tammet

Svaki broj je jedan oblik i kombinacija boja, i Daniel ih “vidi”. Upitan kakvi su to oblici, i jesu li svi ugodni, Daniel kaže da su neki predivni, posebice broj PI, ali problem ima s doživljavanjem broja 6, koji mu se zapravo manifestira kao izostanak oblika, kao crna rupa, i broja devet koji je vrlo velik. 289 je ružan, a 333 lijep.
Osim po nevjerojatnim matematičkim sposobnostima, Daniel se ističe i po svojim lingvističkim sposobnostima. Govori jedanaest jezika, a posebno voli estonski zbog velikog broja samoglasnika. Čak i stvara vlastiti jezik Manti, kombinaciju nordijskih jezika.
Za potrebe snimanja dokumentarca o njegovim sposobnostima nazvanog “Brainman”, Channel Five poslao ga je na Island da nauči islandski, vrlo kompleksan i težak jezik, u svega sedam dana. Na kraju eksperimenta, Daniel je nastupio na nacionalnoj televiziji gdje je na tečnom islandskom, bez gramatičkih pogrešaka i poteškoća u razumijevanju, uspješno razgovarao s voditeljem emisije. I u savladavanju jezika pomaže mu njegova sposobnost vizualizacije.

Daniel je o svojem životu progovorio u knjizi “Born on a Blue Day” u kojoj progovara o svojim sposobnostima, ali i o izazovima i poteškoćama sa zdravljem (uz autizam, pati i od epilepsije). Danas Daniel Tammet živi u zajednici sa svojim partnerom Neilom Mitchellom, i zajedno vode e-learning tečajeve stranih jezika.
Kombinacija Danelovih sposobnosti znanstvenicima daje temelj koji bi im mogao pomoći da shvate kako funkcionira ljudski mozak. Iako se radi o naočigled vrlo jednostavnoj stvari, znanstvenici nisu u stanju objasniti kako mi zapravo računamo, kako postavljamo brojeve u odnos da bi dobili konačni rezultat. Daniel pomaže znanstvenicima da razriješe misterij njegovih fantastičnih sposobnosti i tako dođu na korak bliže razumijevanju jedne od najvećih misterija:čovjekovog uma.

TAGOVIautizam brainman brojevi daniel tammet kišni čovjek matematika znanje znanost

Komentiraj