Report

I bebe imaju smartphone

Banner 300

Digitalna generacija: Svaka treća beba već koristi mobilne uređaje

Piše , Objavljeno

Ono što je krajem prošloga stoljeća bio televizor, a početkom ovoga računalo, danas postaju razni smartphone i tablet uređaji. Jesu li to samo edukacijski alati ili neprikladna zamjena ra roditelje, pokazati će vrijeme…

djeca i mobiteli

Organizacija za savjetovanje obitelji Common Sense Media već nekoliko godina provodi istraživanje o utjecaju modernih medija na živote djece do dvije godine u SAD-u, a ove su godine zabilježili dramatični porast uporabe smartphone i tablet uređaja upravo do te dobne granice. Tako čak 38% djece do dvije godine starosti koristi takve moderne uređaje za igru, gledanje videa i razne druge aplikacije, što je porast od čak 28% u odnosu na 2011. godinu.

Takav se rezultat može objasniti širenjem gadgeta među populacijom, pogotovo u SAD-u, ali i porastom njihova značenja u životima korisnika, pa tako i obitelji s malom djecom. Tako je čak 72% djece do 8 godina koristilo ili svakodnevno koristi smartphone ili tablet, pritom dokazujući da je uistinu došlo vrijeme potpuno digitalne generacije.

Za usporedbu, ove je godine 66% djece mlađe od dvije godine gledalo televiziju, 10% ih se koristilo računalom, a 46% DVD uređajima, što su i dalje velike brojke, ali i brojke koje stagniraju, što sa smartphone i tablet uređajima nije slučaj. No, ne raste samo broj djece koja koristi mobilne uređaje, već raste i vrijeme korištenja, tako da je sada prosjek 15 minuta dnevno, dok je prije dvije godine bio svega 5 minuta.

djeca i mobiteli

Ovakvi trendovi imaju i pozitivne i negativne strane. Istina jest da živimo u vremenu kada tehnologija igra jako bitnu ulogu u našim životima, te nije loše djecu upoznavati s njom od malih nogu. Također, neki od sadržaja koje nude smartphone i tablet uređaji mogu biti itekako korisni kao alati za edukaciju i razvoj određenih vještina.

S druge strane, ovo bi mogao biti još jedan način kako da roditelji na neki način zabave svoju djecu, te se odmore od pažnje koju zahtijevaju. Nekoć se to radilo tako što bi mama i tata svoje klince postavili pred televizor i pustili ih da vegetiraju, a danas jednostavno turnu mobitel u ruke, pa neka se dijete samo zabavlja. Je li to uistinu najbolje rješenje za klinku ili klinca koji još uvijek uči hodati?

Beba rastura na iPadu:

Takav oblik digitalne dadilje nikako se ne čini kao mudro odgojno-edukacijsko pomagalo i moglo bi kod djeteta izazvati mnoge probleme, od ovisnosti do društvene neprilagođenosti. Drugim riječima, neka se dijete upoznaje s tim uređajima, ali u kontroliranoj i ograničenoj okolini. No vrijeme će, kao i uvijek, pokazati koliko su moderne mobilne tehnologije uistinu utjecale na naše najmlađe.

TAGOVIdjeca djeca i mobiteli mobilni uređaji smartphone tablet tablet uređaji

Komentiraj