Report

Pamet u glavu!

Aside Banners

Dirljivo pismo književnika Roalda Dahla o potrebi za obaveznim cijepljenjem djece

Piše , Objavljeno

Kada mu je 1962. godine od zaraze ospica preminula kćer, slavni je književnik Roald Dahl shvatio koliko je bitno cijepiti djecu, a nadamo se kako će njegovo srcedrapajuće pismo uvjeriti i vas!

dahlUnatoč tome što je dokazano kako su istraživanja koja povezuju cijepljenje i pojavu autizma bila lažirana i što ne postoji doktor ili ozbiljan znanstvenik na ovom svijetu koji smatra kako se djeca ne bi trebala preventivno cijepiti, sve je češća pojava roditelja koji misle da su tri pročitana članka napisana od strane laika ili teoretičara urote dokaz svjetske zavjere i pokušaj farmaceutskih kompanija da zarade brdo para na vakcinaciji, pritom ugrožavajući zdravlje svih koji joj se podvrgnu. Nažalost, takvo neodgovorno ponašanje dovodi do sve češće pojave bolesti koje su donedavno bile gotovo potpuno iskorijenjene, a SAD trenutno muku muči s mnogobrojnim slučajevima zaraze ospicama. Od ove, inače jedne od najlakše prenosivih virusnih zaraza na svijetu, godišnje umre oko 100 tisuća ljudi, a veliki postotak onih koji prežive imaju trajne posljedice koje ih prate cijeli život.

ospice

Tako je nešto proživio i Raold Dahl, jedan od najvećih autora dječje književnosti svih vremena (Charlie i tvornica čokolade, James i divovska breskva, Matilda, Fantastični gospodin Fox), kojem je 1962. godine od posljedica zaraze ospicama preminula kćer Olivia. On je do svoje smrti tvrdio kako se nikada nije potpuno oporavio od te tragedije, a kako bi sve roditelje upozorio na opasnosti odbijanja cijepljenja i prepuštanja zdravlja njihove djece slučaju, 1988. je godine napisao ovo dirljivo pismo koje prenosimo u cijelosti:

Ospice: Opasna bolest

Olivia, moja najstarija kći, dobila je ospice kada je imala sedam godina. Bolest se razvijala prirodnim tijekom, a sjećam se kako sam joj čitao dok je ležala u krevetu te se nisam osjećao pretjerano uzrujano. Jednog jutra, kada se činilo kako će se ubrzo oporaviti, sjedio sam na njezinom krevetu i pokazivao joj kako napraviti malene životinjice od šarenih čistača cijevi, a kada je došao red na nju da pokuša, primijetio sam kako joj prsti i mozak ne rade zajedno i kako ne može učiniti apsolutno ništa.

“Osjećaš li se dobro?”, pitao sam.

“Pospana sam”, odgovorila je.

Za sat vremena je bila u nesvijesti. Za 12 sati je preminula.

Ospice su se pretvorile u užasnu stvar zvanu parainfekcijski encefalitis, a doktoru nisu mogli učiniti ništa da ju spase. To se dogodilo prije 24 godine, 1962., ali čak i sada, ako dijete s ospicama dobije istu takvu smrtonosnu infekciju kakvu je Olivia dobila, doktori neće moći učiniti ništa da ju spase.

S druge strane, danas postoji nešto što roditelji mogu učiniti kako bi izbjegli ovu tragediju. Mogu inzistirati da se njihovo dijete cijepi protiv ospica. Nisam mogao to učiniti za Oliviu 1962. godine jer u to vrijeme nije bilo otkriveno pouzdano cjepivo. Danas je dobro i sigurno cjepivo dostupno svakoj obitelji, a sve što trebate učiniti jest reći doktoru da ga iskoristi.

Još uvijek nije javno prihvaćeno kako ospice mogu biti smrtonosna bolest. Vjerujte mi, jest. Po mom mišljenju, roditelji koji odbijaju imunizirati svoju djecu stavljaju živote te djece na kocku. U SAD-u, gdje je cijepljenje protiv ospica obavezno, ova je bolest, poput malih boginja, gotovo iskorijenjena.

Ovdje u Velikoj Britaniji, zbog toga što mnogi roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu, bilo zbog tvrdoglavosti, neznanja ili straha, još uvijek imamo na stotine tisuća slučajeva zaraze svake godine. Više od 10 tisuća oboljelih će imati nuspojave neke vrste. Barem 10 tisuća će dobiti infekciju uha ili prsa. Oko 20 njih će umrijeti.

NEKA VAM TO SJEDNE.

Svake godine 20 djece u Velikoj Britaniji umre od ospica.

Pa koji su rizici za vašu djecu ako ih imunizirate?

Gotovo da ne postoje. Slušajte ovo. U području na kojem živi 300 tisuća ljudi, svakih će se 250 godina pojaviti samo jedno dijete koje bi moglo imati negativne posljedice zbog cijepljenja protiv ospica! To su šanse od otprilike jedan naprema milijun. Mislim kako je veća šansa da će se vaše dijete ugušiti komadićem čokolade nego se ozbiljno razboliti zbog imunizacije.

Zbog čega se dovraga onda brinete? Stvarno je gotovo zločin ako ne dopustite da se vaše dijete imunizira.

Idealno je vrijeme za to s 13 mjeseci, ali nikada nije kasno. Svi školarci koji se do sada nisu cijepili protiv ospica trebali bi zamoliti svoje roditelje da to dogovore što prije.

Usput, dvije sam svoje knjige posvetio Oliviji, prva je bila ‘James i divovska breskva’. To je bilo za vrijeme dok je još bila živa. Druga je bila ‘BFG’, posvećena uspomeni na nju nakon što je umrla od ospica. Vidjeti ćete njeno ime na početku obje knjige. I znam koliko bi sretna bila da zna kako je njezina smrt pomogla od bolesti i smrti spasiti mnogo djece.

Iako se iz sadašnje perspektive čini kao kakav propagandni pamflet, ovo je pismo i dalje aktualno, a poruka koju nosi još uvijek vrijedi. Danas možda i više nego ikada!

TAGOVIcijepljenje epidemija imunizacija književnik kontoverze medicina ospice roald dahl zaraza zdravlje

Komentiraj