Report

kapa dolje

Aside Banners

Djevojčice u Afganistanu rastu kroz skejtanje – i zagrebački streetwear brand se uključio u humanitarnu akciju

Piše , Objavljeno

Zagrebački streetwear brand Tire Calligraphy se uključio u humanitarnu akciju kojoj je cilj izgradnja škola diljem svijeta, a trenutno se skupljaju novci za izgradnju škole u Afganistanu. Nije bilo kakva škola u pitanju – uz uobičajenu edukaciju u jezicima, matematici i ostalim predmetima, djeca uče i skejtati.

Skateistan znači Zemlja skejtanja. Oprostit ćete nam na pomanjkanju lingvističko-puritanskih izraza, ali “kotrljanje na dasci s kotačima” nam je još neprirodnije od “skejtanja”.

Čak se i najslavniji skejter u povijesti uključio u podržavanje Skateistana kao projekta i organizacije. Tony Hawk misli da Skateistan i skateboarding mogu biti pokretači pozitivnih promjena, pogotovo među djecom.

.

Ideja za Skateistan se rodila kada je Australac Oliver Percovich (pitamo se je li jedan od naših?) posjetio Kabul i primijetio da djevojčice ne rade iste stvari koje dječaci rade. Kada bi ga pitale za novac, on bi ih pitao žele li isprobati njegov skejt.

“Žene nisu vozile bicikle, automobile, žene nisu posluživale u trgovinama. Bio mi je to šok. Čitao sam o Afganistanu, ali sam se šokirao u stvarnosti kada sam to i osobno doživio. Odjednom, djevojčice isprobavaju moj skateboard. To je prvi trenutak kada se žarulja uključila.”

Rodila se ideja za Skateistan.

Skateistan je počeo pomagati potrebitoj djeci, pogotovo onima na koje je utjecao rat, siromaštvo ili selidba. Osim skejtanja su počeli pružati i stvarnu edukaciju, vrijedi istaknuti program u kojem djeca prođu prve tri godine osnovne škole u jednoj godini.

Više možete saznati u kratkom i inspirativnom dokumentarcu Land of Skate.

.

Program se raširio svijetom, a sada se gradi i peta Skate škola u Afganistanu, u gradu Bamyanu. Cilj je postavljen na 300 tisuća dolara, dosad je skupljeno gotovo 260 tisuća. Možete i direktno donirati OVDJE, a možete donirati i na jedan drukčiji način.

I zagrebački streetwear brand Tire Calligraphy se uključio u ovu hvalevrijednu akciju.

This year we decided to help you with your gifts.
We’re giving you the gift of giving.
And with your gifting, you will…

Posted by Tire Calligraphy on Sunday, December 13, 2020

.

Intervju s Tire Calligraphyjem očekujte uskoro jer je priča o razvoju ovog jedinstvenog branda na našim prostorima uistinu zanimljiva. Sve je počelo s bike polom, a sada ulažu u izgradnju škola u Afganistanu.

Pitali smo jednog od tvoraca branda, Matiju Brleka, kako je uopće došlo do akcije i suradnje sa Skateistanom.

“Moj dio posla je i istraživanje novih prilika pa sam često na Instagramu.

Primijetio sam jednu curu koja fotografira prijatelje skejtere, postala je malo više established. Ona je Citizen of Skateistan, tako se to zove. Ambasadorica je i promovira to. Podijelila je video, a podsjetilo me na nešto što sam već i ranije vidio – o djevojčicama koje skejtaju u Afganistanu.”

Pomoći nekom tko ne može u nadi da će taj netko kasnije pomoći nekom drugom. To je misao kojom se Matija i inače vodi. Skateistan pomaže djeci kroz fizičku aktivnost, ali i obrazovanje. Otvaraju škole, zapošljavaju učitelje, skejtanje je samo dio igre.

“Prva ideja mi je bila donirati odjeću, Matej i ja smo se složili da je to dobra ideja. Nije nam bio problem donirati i 50 hoodieja. Javio sam se mailom, ali je ispalo da je problem poslati sve te stvari i toliko stvari na drugi kraj svijeta. Praktičnije je donirati novac pa smo odlučili prodati svoju odjeću na popustu i pola zarade ćemo proslijediti Skateistanu.

Prikladno je vrijeme, vrijeme je darivanja, želimo pomoći.

Ovdje velikodušni duh Tire Calligraphyja ne planira stati.

“Planiramo se u dogledno vrijeme uključiti i u akciju 1% for the planet. I Nike i brojni veliki brandovi su uključeni u taj projekt. Baš kao što i ime kaže – svaki brand donira 1 posto zarade za poboljšanje stanja planetu.”

Nije puno, ali je više nego ništa, a svi znamo koliko pomoć planetu treba.

Tire Calligraphy Mint Moth izvor-uz-dozvolu

Izvor: Tire Calligraphy

“Želimo da ljudi kupuju ono što im treba, ne samo ono što u trenutku žele. Želimo da kupuju pametnije, makar odlučili i ne kupiti naše stvari.”

Ovakav pristup podsjeća na duh velikana odgovornih clothing brandova kao što je Patagonia ili megapopularni Fjalraven koji dugi niz godina promoviraju zdraviji odnos prema stvarima, a svojim ulaganjem u plemenite ciljeve dokazuju da su društevno i ekološki odgovorne kompanije.

Tire Calligraphy izrađuju sve svoje proizvode lokalno, kod domaćih krojača i nama se sviđa čitava priča. Uskoro možete očekivati i intervju s njima jer smo se mi zaljubili u dizajn, ali i filozofiju branda. Bez obzira što su nam kvadricepsi preslabi za pedaliranje i igranje bike pola. Dotad – provjerite njihovu ponudu na webshopu, uključite se u humanitarnu akciju iz koje ćete izaći bogatiji za vrhunske odjevne komade i iskustvo pomaganja drugima. I daj, zapratite ih na Instagramu.

TAGOVIhumanitarna akcija skate skateistan streetwear tire calligraphy