Report

Argumenti, argumenti...

Aside Banners

Do sada najopsežnije istraživanje potvrdilo: Ne postoji povezanost između cijepljenja i autizma!

Piše , Objavljeno

Ionako slabašni argumenti ekipe koja misli kako je cijepljenje djece nešto negativno, sada su još više poljuljani novom studijom o utjecaju cjepiva na pojavu autizma.

cijepivo 2Ne znamo kako i zašto je točno jedno od najvrućih svjetskih debata postala ona između zagovaratelja i protivnika cijepljenja, ali stvari su svakako otišle predaleko. S jedne se strane tako nalazi 99,9% svjetskih liječnika, farmaceuta i znanstvenika koji sam pojam cijepljenja smatraju jednim od najvećih dostignuća u povijesti medicine, a s druge su pak strane pomalo fanatični pobornici lažnih teorija doktora Andrewa Wakefielda, čiju je studiju još 1998. godine objavio časopis The Lancet. Wakefield je tada tvrdio kako postoji povezanost između pojave autizma i cijepljenja cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMA), a svoje je nebuloze temeljio na amaterski provedenom istraživanju kojeg bi se sramio svaki učenik 7. razreda osnovne škole. Ipak, izgleda kako su se neki za ovo zakačili kao sponzoruša za nogometaša, a uz prstohvat teorija urote i svima omiljenu “borbu za ljudska prava” sada imamo umjetno stvaranje problema oko nečega što uopće ne bi trebalo biti dvojbeno. Što je sljedeće, teorije o štetnosti transfuzije krvi?!

A još jedan dokaz tome dolazi od doktorice Anjali Jain i njezine ekipe iz konzultantske tvrtke The Lewin Group (teoretičari urote, navalite s dokazima o lobiranju, plaćenim studijama, istraživačima koji “friziraju” podatke zbog godišnjeg na Bahamima i slično) koji su proveli istraživanje, točnije skupljanje podataka na do sada najvećem uzorku djece te ustanovili kako nema nikakve poveznice između MMR cjepiva i pojave autizma, poremećaja koji među ostalim uzrokuje probleme u komunikaciji i integraciji u društvo. Korišteni su nalazi ukupno 95 727 klinaca u dobi između rođenja i pete godine života i to u periodu od 2001. do 2012., a kao posebna su stavka korišteni i podaci o njihovoj starijoj braći i sestrama.

Original Title: Case# 68-401

Ukupno je 2% djece imalo starijeg brata ili sestru s autizmom, a takva djeca automatski imaju veću šansu da dobiju autizam, bila ona cijepljena ili ne. Tako je njih 23 od 269 (8,6%) koji nisu bili cijepljeni dobilo autizam, što je čak i više u usporedbi s 30 od 796 (3,8%) koji su dobili autizam, a bili su cijepljeni MMA cjepivom. Među djecom koja nisu imala problema s autizmom u obitelji, njih se 7 735 nije cijepilo, a s autizmom ih je na kraju završilo 56 (0,7%). S druge strane, podaci govore kako je od ukupno 45 568 cijepljene djece njih 244 dobilo autizam (0,5%), što je ponovno manja brojka od slučajeva vezanih uz odbijanje cjepiva. Doktor Bryan King iz Centra za autizam u Seattleu u predgovoru ove studije napominje kako se radi samo o jednom od mnogih novijih istraživanja koja u potpunosti odbacuju teze o povezanosti cijepljenja i autizma te se nada kako će ta neosnovana negativna fama uskoro potpuno splasnuti. Borci protiv svega što ima predznak “farma” će naravno i dalje ustrajati u svojim tvrdnjama, ali i njima već polagano postaje jasno kako u ovoj priči baš i nema previše mesa…

TAGOVIautizam cijepljenje cjepivo farmacija istraživanje medicina

Komentiraj