Report

Dobro nam došaou ekipu!

Aside Banners

Dobro nam došao ununpentiume, novi elementu periodnog sustava

Piše , Objavljeno

U današnje se vrijeme potvrda otkrića novog kemijskog elementa događa eventualno svakih par godina. Zato nam je iznimno drago što imamo priliku pozdraviti člana 115!

ununpentium

Grupa švedskih znanstvenika sa Sveučilišta Lund potvrdila je gotovo 10 godina stare ruske rezultate, te s ponosom prestavila element 115 periodnog sustava. Njegovo privremeno ime je ununpentium, nalazi se između flerovija i livermorija, a IUPAC (vrhovna međunarodna organizacija za kemiju) će uskoro odlučiti o njegovom službenom imenu. A sada, mala lekcija iz kemije.

Dakle, ununpentium, kako mu samo ime kaže, sadrži 115 protona, te je iznimno težak i u prirodi potpuno nestabilan element. Za usporedbu, najteži element koji u prirodi može postojati samostalno je uran (92 protona), a dobro smo upoznati kakav je on kada se počne raspadati. Stoga, sve elemente s više od uranovih 92 protona možemo dobiti jedino i samo u laboratoriju, gdje je njihov životni vijek najčešće manji od sekunde.

I 115 je stvoren na sličan način, i to bombardiranjem čestica vrlo teškog americija (95 protona) s atomima kalcija (20 protona). Ovaj se proces događao u posebnoj, vakuumiranoj aparaturi i to kroz nekoliko tjedana. Većina se kalcijevih atoma odbila od americija, ali neki bi se tu i tamo i zakačio, tvoreći tako potpuno novi element.

ununpentium

Budući da je vrijeme raspada tog novog elementa gotovo trenutačno te se on ne može nikako ‘vidjeti’ ili izmjeriti u realnom vremenu, znanstveni su na osnovu produkata raspada potvrdili da se uistinu radi o ‘ununpentiumu’. Taj element, kao i većina dobivenih u laboratorijima, nema nikakvu praktičnu primjenu, ali svejedno pomaže znanstvenicima da bolje razumiju materiju i fizikalno-kemijske procese koji sačinjavaju nas same, ali i cijeli ovaj svemir. Bombardiranja i nuklearne fuzije se nastavljaju, a za koju bismo godinu mogli dobiti i element s atomskim brojem većim od 120, što nije nimalo nevažan podvig!

TAGOVIelementi kemija znanost

Komentiraj