Report

Lemmium superteški element

Aside Banners

Dodana četiri nova elementa u periodni sustav – pomozi da jedan dobije ime po Lemmyu

Piše , Objavljeno

Čini se kako ćete morati uskoro kupovati nove plastificirane periodne sustave elemenata.

Četiri nova elementa su dodana periodnom sustavu elemenata nakon što je globalna kemijska organizacija koja nadgleda tablicu verificirala njihova otkrića.

flasks-606612_1280

IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) je prošlog tjedna najavila da su elementi 113, 115, 117 i 118 prvi elementi dodani u periodnu tablicu nakon 2011. godine. Ne samo to – već je njihovim dodavanjem napokon popunjen i sedmi red periodnog sustava. I ne, ovi elementi nisu tek sada otkriveni, za njih se zna godinama, ali proces verifikacije je dugotrajan i opsežan.

Sva četiri elementa su stvorena ljudskim naporima i trenutno nemaju ime, ali će biti imenovani tijekom idućih nekoliko mjeseci.

Otkrivanje superteških elemenata se pokazalo teškim zadatkom jer takvi elementi ubrzano propadaju. Istraživanje je pokazalo malo duža vremena superteških elemenata pa postoji i nada da će znanstvenici jednom otkriti i tzv. otok stabilnosti – grupu elemenata koji su i superteški i stabilni.

“Znanstvenicima ovo ima veću vrijednost nego olimpijska zlatna medalja” Ryoji Noyori, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju

Nismo znali da znanstvenici vole dobiti i olimpijske medalje. Koje su napravljene od zlata. Simbol Au. Atomski broj 79.

Jedan od mogućih imena Lemmium?

Dosad je jedina Lemmyeva veza s kemijom bila speed, ali sad bi mogao postati i znanstveno vezan.

Ian “Lemmy” Kilmister, član Motörheada je preminuo prošlog tjedna, a dugo godina je živio taj seks, droge i rock’n’roll život.

lemmy

Peticija koja kruži stranicom Change.org želi odati počast Lemmyu na znanstveni način. Organizatori peticije su savršeno opisali ono što je Lemmy predstavljao svijetu glazbe.

“Lemmy je bio sila prirode i sama esencija heavy metala”

Četiri superteška kemijska elementa u ovom trenutku imaju samo privremena imena i moguće je da će proći nekoliko godina prije nego što dobiju trajno ime. Možda ima šanse da ugledamo i lemmium u periodnom sustavu elemenata, dosad je preko 70 tisuća ljudi potpisalo peticiju. Bilo bi stvarno fantastično da internet ovako utječe na spoj glazbe i znanosti.

Potpiši PETICIJU da jedan od četiri novootkrivena kemijska elementa u periodnom sustavu dobije ime po Lemmyu

TAGOVIheavy metal kemija lemmy periodni sustav

Komentiraj