Report

Keš za meč

Aside Banners

Đokoviću ponuđeno 200 tisuća dolara da izgubi meč, Federer želi imena

Piše , Objavljeno

Kriza koja potresa svijet tenisa!

tennis

Izvještaji BBC-a i Buzzfeeda (da, i oni su nekad ozbiljni novinari) su tvrdili kako je u periodu od 2003. do 2008. godine tenis zahvatio problem namještanja utakmica, a da su odgovorna tijela znala za to. No ništa nije poduzeto i sve je pometeno pod tepih.

Naime, mečevi koji uključuju 28 igrača su bili pod istragom, ali nije uspostavljena nikakva direktna veza između igrača i uloženih stotina tisuća funti na klađenje u Rusiji i na Siciliji. Odgovorna teniska tijela stoga nisu imenovala igrače uključene u ovu analizu.

Jedan od glavnih kladioničarskih analitičara Mark Phillips je izjavio za BBC kako je postojala jezgra od 16 igrača za koje se vjerovalo da su među čestim počiniteljima ovakvih djela koja ne poštuju moralne kodekse sporta, a svi oni su u jednom dijelu svoje karijere bili rangirani u top 50, uključujući i jednog pobjednika US Opena.

Današnje izdanje L'equipea kaže: Gem, set i prevara

Današnje izdanje L’equipea kaže: Gem, set i prevara

Navodno osam igrača čiji su se mečevi konstantno označavali sumnjivima tijekom posljednjeg desetljeća se natječu na Australian Openu koji je počeo u ponedjeljak, 18. siječnja.

Istrage TIU-a (Tennis Integrity Unit) su u posljednje dvije godine rezultirale sa sedam mogućih počinitelja i jednim definitivnim kojem je zabranjeno profesionalno igrati tenis i to barem šest mjeseci, a možda i zauvijek.

BBC-ev korespondent za tenis Russell Fuller kaže kako je samo jedan od tih igrača upao u top 200 na ATP ljestvici te kako su ovakve nemoralne ponude privlačnije niže-rangiranim igračima koji od nagrada zarade oko 40 tisuća dolara na godinu – a od tog novca još moraju financirati i trenere, smještaj i putovanja.

Malo nas zbunjuju brojke, spominju se različiti brojevi igrača, svi od pobjednika US Opena do ekipe koja nikada nije niti će upasti u top 200, ali uzrok tome ja nespominjanje konkretnih imena i optužbi. Roger Federer je jedan od onih koji traži transparentnost.

Htio bih čuti imena, konkretne stvari da možemo raspraviti o tome. O kome se radilo? O igraču? O support ekipi? O igračima u paru, singl igračima? Koje natjecanje? Previše se nagađa. Ovo je ozbiljan problem i važno je da očuvamo integritet našeg sporta.

Đokoviću ponuđeno 200 tisuća dolara da izgubi meč

Svjedočanstvo Novaka Đokovića govori o tom da je problem puno ozbiljniji i veći nego što se misli.

Popularni Nole je izjavio kako mu je 2007. godine ponuđeno 200 tisuća dolara da izgubi meč u prvom krugu turnira u Rusiji. To je bila godina u kojoj se dokopao finala US Opena i mjesta u top 10.

“Osjećao sam se grozno jer nisam htio na nikakav način biti povezan s ovakvom, ljudi bi rekli, prilikom. Za mene je to nesportski čin, kriminal u sportu. Ne podržavam ga. Nema mjesta za takvo što u bilo kojem sportu, pogotovo u tenisu”.

Zatražili smo komentar izbornika hrvatskih juniorskih selekcija Nikice Žgaljića.

“To su poprilično teške optužbe koje štete sportu i treba ih što prije riješiti. Što se tiče mečeva, namještanja vjerojatno ima.”

Upitali smo gospodina Žgaljića i o Federerovim željama da se odmah otkriju imena igrača.

“Mislim da se prvo treba dokazati krivnja, a tek onda otkriti o kome se radi. Uništi se ugled čovjeku, on mora s tim živjeti. Tako su i Čilića i Troickog optužili za doping, a nikad ništa nije dokazano. Ne znam je li Čilić uopće dobio ikakvu naknadu. Prvo dokazati, a onda imena.”

Osjećamo da će ovoj priči doći kraj i da će maske pasti, a možda se u svemu ovom krije jedan napeti sportski triler koji bi mogao producirati Brad Pitt, a napisati Aaron Sorkin.

TAGOVIkorupcija novak đoković roger federer tenis wimbledon

Komentiraj