Report

Ali tako je dobro!

Aside Banners

Doktori imaju ozbiljno upozorenje: Moramo prestati koristiti štapiće za uši, odmah!

Jedan od najljepših osjećaja koje ljudsko biće može doživjeti jest čačkanje ušiju štapićem. Naravno, kao i sve dobro u životu, i ovo je jako štetno...

Piše , Objavljeno

Naravno da je štetno za nas, jer sve što je štetno je najljepše ikada u životu! Već nam neko vrijeme doktori tvrde kako je korištenje štapića za uši vrlo opasno i da uglavnom čini više štete za koristi, a sada su njihova upozorenja dobila malo žešći ton. U svom je godišnjem reportu službeno glasilo američkih otorinolaringologa, The American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery Foundation među ostalim izdao nove smjernice o higijeni ušiju, te još jednom izrijekom naglasio kako svi trebaju prestati koristiti štapiće za uši!

Smola u ušima, stručno zvana cerumen, ima svoju bitnu funkciju u tom organu, a služi prvenstveno za podmazivanje i “klopka” za bilo kakve vanjske čestice. Naše tijelo normalno regulira tu smolu tako da ju svako malo zamjenjuje novom, dok se stara suši i jednostavno ispada van. No, ako se ovaj proces zaustavi, dolazi do abnormalnog nakupljanja smole što može uzrokovati ozbiljne probleme sa sluhom, a kako ne bismo mislili da je to neka fantazija, čak 10% djece i 5% odraslih pati od ovih problema.

giphy

Naravno, kao glavi uzrok ovog stanje se ističe uporaba štapića za uši, koji oštećuju taj sustav i uzrokuju prekomjerno nakupljanje smole. Savjet stručnjaka jest da se uši općenito ne čiste prečesto, a kada se to radi, da se svakako izbjegavaju štapići za uši. Ukoliko se pak pojave problemi, nikako ih ne treba rješavati samostalno (navodno totalno neučinkovitim tuljcima za uši ili svijećama koji se zapale i tako tjeraju smolu van, a što američki stručnjaci smatraju apsolutnom prijevarom) već odmah potražiti pomoć doktora. A mi ćemo, kao maleni ovisnici, pokušati smanjiti korištenje štapića za uši, ali da ih se baš potpuno odreknemo… nikad!

TAGOVIcerumen liječnik opasno otorinolaringolog smola smola u ušima štapići za uši štetno usi

Komentiraj