Report

Ovaj ih je srušio sve!

Aside Banners

Dokumentarac tjedna: Record Breaker – čovjek koji živi za rušenje rekorda

Piše , Objavljeno

Brže, više, jače… to je moto današnjih generacija. Svi pokušavaju biti najbolji u nečemu, a Ashrita Furman želi biti najbolji u svemu!

guinness

Kada se govori o Guinnessovoj knjizi rekorda, obično nam prvo na pamet padne ona ženska s najdužim noktima na svijetu, ili frajer čije su dlake iz ušiju dugačke dobrih 15-ak centimetara. No puno je tu različitih kategorija, a zbog ljudske kreativnosti i mašte, njihova je količina svakoga dana sve veća. Rekord za “Puhanje poštanske markice na 100 metara s ljenjivcem u ruci“? Pa naravno da postoji! A postavio ga je nitko drugi nego Ashrita Furman.

Od kada je 1979. godine ‘skinuo’ svoj prvi rekord, ovaj se simpatični šmokljan (sam to kaže za sebe) iz New Yorka totalno navukao na takav stil života, te trenutno drži čak 148 rekorda u raznim disciplinama, među kojima je i ona za “Osobu s najviše Guinnessovih rekorda“. Sve je započelo kao svojevrsno iskazivanje časti svojem duhovnom vođi, Sri Chinmoyu, a Furman je vrlo brzo shvatio da ga ovakav način života oplemenjuje i radosti više od ičega. Uglavnom se orijentira na neobične sportske discipline, poput preskakivanja užeta ili skakanja na pogo štapu, a njegovi ga rekordi nerijetko vode u najudaljenije kutke svijeta.

Tako je u Australiji postavio rekord u hula-hopu, kod egipatskih je piramida najduže balansirao biljarsku kuglu, na Eiffelovom je tornju napravio najviše trbušnjaka u satu, dok je u Angkor Watu najviše puta preskočio uže pritom skačući na pogo štapu. Stvarno impresivna biografija, a kada se u obzir uzme da je ovo samo sitan djelić njegova opusa, ovaj zanimljiv čovjek postaje još zanimljiviji.

Upravo je zato redatelj Brian McGinn odlučio popratiti Furmanov trening za najnoviji podvig: penjanje do Machu Picchua na štulama! Pokazalo se da je to izvrsna prilika za malo bolje upoznavanje motiva, snova i života najvećeg rekordera svih vremena i jednog od najneobičnijih pojedinaca koje smo imali prilike ‘upoznati’.

The Record Breaker – cijeli dokumentarac:

TAGOVIashrita furman bizarno guinness Guinnessova knjiga rekorda neobično rekord rekorder rekordi

Komentiraj