Report

Naši stari su znali što valja

Aside Banners

Drevna marihuana: U 2 500 godina kineskoj grobnici pronađena hrpetina trave

Rastućem broju dokaza o tome kako ljudi marihuanu koriste od pamtivijeka se sada pridružilo i nedavno otkriće u sjeverozapadnoj Kini.

Piše , Objavljeno

Možda neki smatraju kako je marihuana produkt modernog doba, ali znanost polagano skuplja dokaze o tome kako se ova biljka koristi već tisućama godina, bilo u proizvodnji uža i tkanine, bilo u medicinske ili religijske svrhe. Još je 2006. godine pronađen dokaz o tome da se negdje prije 2 500 godina palila marihuana, a iako nije poznato jel se to pušilo ili je jednostavno gorilo u nekom ritualu, jasno je kako su naši preci znali čemu služi ova predivna biljka. Sada je na okvirno istom području pronađeno još dokaza o drevnoj uporabi marihuane, a izgleda kako je ona imala daleko veću ulogu u svakodnevnom životu nego što se to mislilo.

Naime, na lokalitetu u sjeverozapadnoj Kini je iskopana drevna grobnica u kojoj je na kosturu preminulog pronađeno ukupno 13 cijelih biljaka marihuane, relativno dobro očuvanih, a vjeruje se kako se radi o nekoj vrsti pogrebnog običaja u kojem je ova biljka bila gotovo integralni sastojak. Grobnica stara 2 500 godina je samo jedna od 240 ukupno otvorenih na lokalitetu i pustinjskoj pokrajini Turpan Basin, a svakako je najbolje opremljena travom. U još nekoliko njih su pak pronađeni plodovi, listovi i sjemenke ove biljke, što može značiti kako je ta ekipa bila nekakav stonerski crew ili je marihuana u ono vrijeme jednostavno bila nešto sasvim normalno i svakodnevno, kao cvjetnih aranžmana danas.

trava

Pošto se grobnice nalaze otprilike na ruti Puta svile, znanstvenicima je teško točno odrediti radi li se o lokalnoj uzgojenoj ili trgovačkim linijama dopremljenoj marihuani, ali cijele biljke sugeriraju kako se na tom području itekako uzgajala garica. Očito je kako se u ovom slučaju radilo o nekakvom vjerskom ritualu, a vrlo je lako moguće kako su tamošnji šamani koristili marihuanu i njezine psihoaktivne osobine prilikom oproštaja od pokojnika. Možda su čak i dali koji dim ožalošćenoj porodici i prijateljima, a iako za sada o tome nema dokaza, možemo s prilično velikom sigurnošću tvrditi kako se biljka koristila od pamtivijeka. I još uvijek nitko nije umro od nje!

TAGOVIdavnina grobnica kina marihuana povijest ritual trava vutra

Komentiraj