Report

Drijemanjem ostajemo pametni? Savršen razlog da odspavaš usred dana

Human
Human Foto: sutadimages / Shutterstock
Svakodnevno drijemanje moglo bi usporiti starenje mozga, kažu znanstvenici. Novi istraživački rad ukazuje na „skromnu uzročnu vezu“ između redovitog drijemanja i većeg volumena mozga.

Human spavanje Foto: Folder.hr

Prema radu nedavno objavljenom u časopisu Sleep Health Journala kojeg izdaje National Sleep Foundation, znanstvenici su pronašli povezanost između uobičajenog dnevnog drijemanja i većeg ukupnog volumena mozga u nalazima studije koja je koristila podatke od 35.000 ljudi u dobi od 40 do 69 godina.

Veličina mozga kroz starenje je ključna. Zapravo pokazalo se da se mozak smanjuje s godinama, pridonoseći tako nizu problema koji samo doprinose bržem odumiranju mozga. Nedavno objavljena studija pokazuje da bi redovito drijemanje moglo pomoći našem mozgu da ostane veći dulje vrijeme. Govoreći za BBC News, dr. Victoria Garfield, jedna od nekoliko istraživača koji stoje iza rada, opisala je središnje otkriće časopisa kao „prilično uzbudljivo“.

Ključna otkrića pokazuju da je dnevno drijemanje povezano s 15,8 kubičnih centimetara (ili 0,9 kubičnih inča) dodatnog volumena mozga. U prijevodu ta se razlika u veličini, odnosi na između 2,6 i 6,5 godina starenja.

U idealnom društvu, ovakve bismo statistike odmah implementirali u život i uveli drijemanje na poslu, ali u modernom radnom svijetu čak su i osnovne pauze za ručak vremenski ograničene, što ne ostavlja vremena za bilo kakvo opuštanje. Još sve to pod pretpostavkom da netko uopće ima pauzu za ručak.

Na luksuz svakodnevnog drijemanja još ćemo pričekati, no sad bar znamo da znanstveni temelji postoje. Do tada drijemanje ostaje luksuz, a postavlja se pitanje ako je i spavanje luksuz, što to govori o našoj stvarnosti?