Report

Nema golotinje u Dubrovniku

Aside Banners

Dobrodošli u Hrvatsku: Dubrovačka Crkva zabranila ekipi ‘Game of Thronesa’ snimanje scene golotinje

Piše , Objavljeno

Nakon što su prije nekoliko dana nasilno zatvorili šibenski klub Azimut, predstavnici Crkve krenuli su na daleko veći plijen: popularnu seriju Game of Thrones.

got

Izgleda da je Katolička Crkva u Hrvata odlučila krenuti u pravu malu ljetnu ofenzivu protiv svih oskvrnitelja javnog morala i njihovog pojma ćudoređa pa se diljem naše obale polagano zatvaraju vrata jedne turističke atrakcije za drugom. Na svu sreću, živimo u državi koja gospodarski apsolutno cvjeta, industrijska proizvodnja bilježi dvoznamenkasti porast i gotovo da nema siromaštva pa nam pare od turizma i turističkih sadržaja ionako ne trebaju, pogotovo ako to sa sobom donosi nevjerojatne traume, poput nemogućnosti spavanja zbog “buke” usred ljetne sezone ili golog ljudskog tijela u svrhu umjetnosti.

Novi u nizu genijalnih poteza, kojima nadasve pravedna i poštena Crkva svima pokušava dokazati da nije zapela u 19. stoljeću i da ide u korak s modernim vremenom (kako to sam njen poglavar propovijeda), zabrana je snimanja kontroverzne scene iz pete sezone megapopularne serije Game of Thrones, koja se praktički od početka velikim dijelom snima i u Dubrovniku. Ne moramo uopće spominjati koliko je to turistički bitna suradnja jer gotovo pa ne prođe tjedan da se u najvećim svjetskim novinama i na portalima ne pojavi vijest o ljepotama koje nudi jedan od naših najsjajnijih bisera. Hvala ti stoga, Crkvo, što ne možemo imati niti tu lijepu priču!

Dubrovnik/King's Landing - malo povijesi, malo CG efekata i eto ti jedan od trenutno najpoznatijih TV gradova!

Dubrovnik/King’s Landing – malo povijesi, malo CG efekata i eto ti jedan od trenutno najpoznatijih TV gradova!

Za one koji nisu čitali knjige i ne žele da im pokvarimo jedan bitan djelić nadolazeće pete sezone popularne fantastične serije, najbolje bi bilo da preskoče ovaj odjeljak, pošto će se u njemu govoriti o pozadini same kontroverzne scene, koja se jednim svojim dijelom trebala snimati ispred dubrovačke Crkve sv. Nikole. Naime, kao što svi fanovi dobro znaju, u četvrtoj je sezoni mučki ubijen sadistički kralj Joffrey, a njegova majka Cersei (Lena Headey) za sve optuži svojeg brata Tyriona. U zadnjem nastavku Tyrion bježi i tako izbjegava kaznu za navodno ubojstvo Joffreya, što bi u idućoj sezoni trebalo otjerati Cersei u totalno ludilo. Ona se suprotstavlja crkvenim autoritetima King’s Landinga te biva osuđena na zatvor i prisiljena do potpuno gola hoda od Great Sept of Baelora do Crvenog dvorca, naočigled svih prisutnih i znatiželjnih sugrađana.

got 1

Crkva sv. Nikole – ni kriva ni dužna, našla se usred kontroverze!

Dakle, za one koji se u prijenos uključuju tek sada, Cersei (Lena Headey) bi u jednoj sceni trebala gola hodati gradom, što se nikako ne sviđa lokalnim dubrovačkim crkvenim autoritetima, poglavito škvadri iz Crkve sv. Nikole. U svrhu očuvanja krhkog morala ekipe serije, građana Dubrovnika, svih gledatelja i općenito cijeloga svijeta, ova je skupina odlučila filmskoj komisiji nadležnoj za izdavanje dozvola “sugerirati” da ne dopusti snimanje takvih scena golotinje na oko same crkve i na ulicama grada, gdje pod “sugerirati” mislimo na “narediti“. Da stvar bude gora, čak se ne radi niti o snimanju interijera, već o običnom prolazu gole žene ispred povijesne građevine koja bi u normalnom sekularnom društvu trebala biti upravo to: povijesna građevina!

Lena je već bila gola u nekoliko filmova, među kojima je 300, pa tako ne vidimo zašto bi se ovakva ljepota trebala zabranjivati?

Lena Headey – bila je gola u nekoliko filmova, među kojima je 300, pa tako ne zašto zašto bi itko želio zabraniti ovu ljepotu?

Na žalost producenata Davida Benioffa i D.B. Weissa, gola Cersei se nikako ne može izbjeći, pošto se radi o jednom od najbitnijih trenutaka u cijelom serijalu, ne samo za razvoj njezina lika, već i za kompletnu radnju. Naravno, uvijek se može posegnuti za dobrim, starim zelenim platnom i CG ubacivanjem Lena Headey na dubrovačku pozadinu, ali šteta je već načinjena. Svjetski portali bez imalo suzdržavanja prenose vijesti o tome kako Crkva zabranjuje snimanje serije i propitkuju kako je moguće da jedna religijska institucija ima toliku moć u europskoj demokratskoj državi? Mnogi će reći da se ne moramo guziti svakome tko donese neku kunu u naš maleni kutak svemira i dopuštati da se radi travestija od naše povijesti i vjere, ali trenirati strogoću na umjetnosti, nakon što smo rasprodali, oskvrnuli i uništili sve ostalo, uistinu je groteskno!

To će se sigurno odraziti loše na naš imidž i na imidž Dubrovnika, što nikako nije dobro za grad u koji dolazi sve više zaljubljenika u Game of Thrones. Ponavljamo, možda Crkvi ne trebaju pare od turizma i promocije istoga, pošto ih ionako u obilnim količinama dobiva iz barem tri izdašna izvora, ali ovaj napaćeni narod doslovno ovisi o tih nekoliko mjeseci ljeta i turističkim atrakcijama koje nudi naša obala pa vjerojatno nije u redu da vjerska organizacija odlučuje tko što smije ili ne smije raditi po našim cestama i gradovima… a pogotovo zabranjivati pokazivanje gologa tijela prekrasne Lene u svrhu umjetnosti!

TAGOVIcrkva Dubrovnik Game of Thrones golotinja lena headey sise zabrana snimanja

Komentiraj