Report

brave! brava!

Aside Banners

Ellen Page je postala Elliot i mi ga u tome podržavamo

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Ellen Page na dodjeli nagrada / Shutterstock

Jedna od omiljenih holivudskih glumica mlađe generacije svidjela se još 2005. kao tinejdžerica u trileru ‘Hard Candy’, a dvije godine kasnije proslavila se kao Juno u istoimenoj hit komediji Jasona Reitmana. Tada se, dakako, zvala Ellen Page, no puno se toga promijenilo u međuvremenu. Još 2014 . odlučila je kako ne želi tajiti svoju seksualnost već iskoristiti to što je javna osoba kako bi pridonijela razgovoru o LGBTIQ zajednici, njihovim pravima i predrasudama s kojima se susreću na svakodnevnoj razini. Tada još kao Ellen, priznala je da je lezbijka, a šest godina kasnije u emotivnoj objavi na društvenim mrežama nastupila je kao Elliot Page. Svjedočili smo transrodnom nebinarnom autanju hrabrog 33-godišnjaka, koji je učinio ono što je osjećao da je ispravno za njega, a pritom pred cijelim svijetom želio približiti svoju priču drugima. Ne zbog sebe i kako bi stekao simpatije, naprotiv, Page se samo ispod te objave morao suočiti sa stotinama pogrdnih komentara i uvreda, već zbog onih koje bi svojim istupom mogao inspirirati da učine isto. Naravno, ako se osjećaju poput njega. Kao da su u pogrešnom tijelu.

Google, Wikipedia, IMDb, Netflix, Spotify i drugi u bazama svojih podataka poprilično su ažurni mijenjaju imena trans osoba, no razlika između statusa na službenoj stranici ili osobnom dokumentu te statusa u društvu nakon ovakve tranzicije ogromne su. Vjerojatno najpoznatiji raniji slučajevi trans žena koje su ujedno poznate, javne ličnosti svakako su slučaj Lane i Lilly Wachowski (‘Matrix’, ‘Cloud Atlas’, ‘Sense8’), ranije poznatih i kao Larryja i Andyja. Jednom braća, a danas sestre Wachowski također su otvoreno govorile o tranziciji. Lilly je zaključila kako joj se bilo lako upustiti u cijeli proces jer je imala podršku obitelji i financijsko zaleđe te zaključila kako mnogi nemaju isto i da je to problem o kojem treba pričati, a Lana je za svoje djelovanje dobila i Freedom Award 2014. godine.

.

U glazbenom svijetu mnogi pamte austrijsku zvijezdu Eurosonga, Conchitu Wurst, koja je godinama bila predmet sprdnje hejtera samo što je kao žena nosila bradu, a ljubitelji nešto žešćih nota dobro se sjećaju tranzicije Thomasa Gabela iz svojedobno popularnog punk benda Against Me!, koji je od 2012. Laura Jane Grace te se, kako kaže, napokon osjeća sretno u svojoj koži.

Teška su to priznanja, nerijetko i poprilično mučne priče, kroz koje su prošli i na svojoj ih koži osjetili oni koji su u životu već, takoreći, imali sve. Uspješnu karijeru, novac, popularnost… Priča je to u koju se baš nitko ne bi upuštao da ne osjeća kako je to njegova jedina šansa na ovom svijetu te kojom, naravno, ne ugrožava nikoga osim svog zdravlja. Nažalost, potrebni zahvati i tretmani izuzetno su skupi pa zato cvjetaju crno tržište i usluge kvazi kirurga.

Prije nekoliko dana društvenim je mrežama na ovom podneblju kolao status o jednom lokalnom tiktokeru, kojeg je otac iz male sredine suočio s time kako je saznao za njegovu homoseksualnost. Svom feminiziranom sinu poručio je da nakon svega ‘bude muško pa se ubije’ jer je to jedino časno što može učiniti. On je pokušao, ali srećom nije uspio. Imajte samo to na umu prije svakog ružnog komentara o nečijoj seksualnosti, rodu ili izgledu te ‘poentiranju’ kako ne postoji parada za strejtere. Vaših i naših su 364 dana godišnje. Sasvim dovoljno da ne budemo ugroženi.

TAGOVIellen page elliot page LGBTIQ pb