Report

Stvari postaju ozbiljne

Aside Banners

Elon Musk otkrio svoje planove za kolonizaciju Marsa koji zvuče toliko ludo da bi čak mogli i upaliti

Jedan od najvećih svjetskih inovatora si je kao glavni cilj zadao kolonizaciju Marsa, a čini se kako bi to moglo postati realnost znatno prije nego što smo očekivali.

Piše , Objavljeno

Na dugoočekivanoj konferenciji tvrtke SpaceX, njezin je izvršni direktor i osnivač Elon Musk napokon objavio i malo konkretnije planove za svoju vječitu želju osvajanja Marsa, a iako nam treba još pokoji dan, mjesec ili godina da sve to što je najavio uistinu sjedne, čini se kako je ovaj inovator izrazito nabrijan na odlazak na Crveni planet. Cijeli projekt je manje-više zgotovljen, a konačna je misija u idućih 40 do 100 godina na Marsu osnovati samoodrživu koloniju s oko milijun stanovnika te uvesti stalnu liniju na relaciji Mars-Zemlja koje bi kolonizatore, posjetitelje i turiste prevozila doslovno svakodnevno. Dakako, za to će mu trebati grda lova i još barem nekoliko godina da se stvari pokrenu, ali prvi putnici na Mars se sada čine daleko bližima nego jučer.

Prva letjelica koja bi se trebala zaputiti prema našem najbližem susjedu bi se trebala zvati Heart of Gold (po svemirskom brodu iz kultnog Hitchhiker’s Guide to the Galaxy), a radi se o 122 metra visokoj beštiji s promjerom od finih 17 metara. U nju bi stalo oko 100-tinjak putnika, a poradi uštede novca je cilj tu brojku dovesti do barem 200 osoba. Uz sve to bi se moglo prevesti i 450 tona tereta što bi, uključujući teret koji bi već prije bio poslan na Mars u misijama bez ljudske posade trebalo biti dovoljno za uspostavu prve kolonije. Samo bi putovanje trebalo trajati od 80 do 150 dana, ovisno o stupnju razvijenosti tehnologije, a konačni je cilj spustiti tu brojku na nevjerojatnih 30 dana. E to bi već bio posao…

Način na koji bi ove letjelice trebale doći do Marsa je zapravo ključ svega, a radi se o prilično kompliciranoj tehnici koja koristi višenamjenske potisnike i samu svemirsku letjelicu. Prilikom lansiranja, potisnici stvaraju potisak od 128 tisuća kilonewtona, što je dovoljno da se letjelica lansira u orbitu. Potisnici zatim slijeću natrag u svemirski centar gdje se na njih postavlja modul s gorivom, koji se potom ponovno lansira do letjelice u orbiti te se vrši prijenos goriva. Ovaj se postupak ponavlja nekoliko puta, a kada je letjelica puna, kreće na putovanje do Marsa. Jednom kada se nađe u orbiti tog planeta, vrši se kontrolirano spuštanje, a kada kolonizatori obave sve potrebne inicijalne radove i “udomaće se”, mogu od materijala koji su dovezli sa sobom i koji se već nalazi na Marsu složiti novi potisnik i ponoviti cijeli proces kako bi se vratili natrag na Zemlju.

SpaceX Mission – video:

To bi svakako obradovalo sve buduće kolonizatore jer znači kako ne moraju nužno ostati i umrijeti na Marsu, pa bi broj kandidata mogao biti uistinu velik. Naravno, i dalje se radi o iznimno opasnoj misiji pa neće biti dopušteno putovanje djece (barem u početku), a sve putnike će tijekom njihove odiseje zabavljati razne igre, filmovi, zezancija s gravitacijom i slične aktivnosti. Čini se kao vrlo lijepa bajka, ali kritičari upozoravaju kako Musk nije rekao gotovo ništa o potencijalnim opasnostima ovog puta, radijaciji i ljudskoj sposobnosti da se adaptira na uvjete niske marsovske gravitacije, a nije potegnuo niti stambena i prehrambena pitanja koja bi trebala biti ključna za prve kolonizatore. Ipak, vjerujemo kako će se do prve misije riješiti i ta pitanja, a tko zna… možda poživimo dovoljno dugo da sadašnju adresu zamijenimo onom marsovskom!

TAGOVIElon Musk heart of gold kolonizacija kolonizatori mars misija na mars spacex svemirska letjelica

Komentiraj