Report

Aside Banners

Europsko prvenstvo u nogometu

Dva tjedna brojimo do početka EURA 2008. Stoga Idesh! poklanja dvije ulaznice za utakmicu Hrvatske reprezentacije najvatrenijim čitateljima.

Piše , Objavljeno

Priznajte navukli smo vas! Sori, nemamo ulaznice. No, nismo mogli odoljeti porivu posebice u vrijeme kada vas dvije ulaznice za EURO 2008 čekaju u gotovo svakom proizvodu koji ima oznaku «Hrvatska kvaliteta».

EURO 2008

EURO 2008

No, šalu na stranu Idesh! vam predstavlja, kratko i slatko, povijest ovog natjecanja. Nećemo vas mučiti s taktikama, formacijama, glumiti izbornika, pametovati o kvaliteti pojedinog nogometaša, nego u Idesh! stilu upoznati vas s natjecanjem koje će većinu muškaraca cijeli lipanj prikovati uz TV. I još nešto skuplja li netko sličice, one original, imamo duplikata pa bi se mijenjali.

Povijest

trofej

trofej

Idejni začetnik Europskog nogometnog prvenstva je gospodin Henri Delaunay, još pradavne 1927. godine. Za usporedbu, prvo Svjetsko prvenstvo u nogometu održano je 1930. godine u Urugvaju, no prvo natjecanje EURA odigrano je tek 1960. godine u Francuskoj. Nažalost, idejni začetnik natjecanja, prvi predsjednik UEFA-e, umro je pet godina prije, no trofej koji dobije pobjednik njemu u čast nosi naziv Henri Delaunay Trophy. Ovaj osam kilograma težak i 60 centimetara visok trofej, osvajač prvenstva dobije na čuvanje četiri godine, a za stalno dobiva manju repliku.

Turnir

Sve do 1980. godine na finalnom turniru sudjelovale su samo četiri reprezentacije. Od navedene godine, pa sve do prvenstva u Engleskoj 1996. sudjelovalo je osam država, a proširenje na sadašnju brojku 16 repki, dogodilo se prije 12 godina.
I baš te godine Hrvatska je prvi puta sudjelovala na ovom natjecanju. Trenutno se pregovara o još jednom proširenju i to na 24 države, što bi značilo da bi svaka druga zemlja u Europi išla na turnir.
U kvalifikacijama za EURO 2008. sudjelovalo je 49 reprezentacija. No u posljednjih dvadesetak godina raspala se Jugoslavija, SSSR, a u UEFA-inom natjecanju su i zemlje koje čak ni geografski nisu u Europi. Primjerice Izrael, Kazahstan, Azerbejdžan ili Armenija.

Kvalifikacije

Kako smo već spomenuli u kvalifikacijama za predstojeće Europsko prvenstvo sudjelovalo je 49 država, koje su bile podijeljene u sedam kvalifikacijskih skupina. Svaka reprezentacija u skupini igra doma i u gostima, a dvije najbolje odlaze na finalni turnir.
S obzirom na to da domaćini ne sudjeluju u kvalifikacijama još od 1980. godine, u ovom slučaju su to Austrija i švicarska, dobijete konačni brojku od 16 reprezentacija koje su razvrstane u četiri skupine. Nakon prvog kruga igra se četvrtfinale po sistemu A1-B2, A2-B1, C1-D2, D2-C1, polufinale i finale.

SKUPINA A:švicarska, Turska, Češka, Portugal
SKUPINA B:Austrija, Hrvatska, Njemačka, Poljska
SKUPINA C:Francuska, Nizozemska, Italija, Rumunjska
SKUPINA D:Grčka, švedska, španjolska, Rusija

Pobjednici

Država koja je najviše puta osvajala ovaj trofej je Njemačka s tri pobjede, slijede Francuzi s dva osvojena turnira, a po jednom europski prvaci bili su reprezentacije Rusije (ili točnije SSSR), Češka (ili preciznije Čehoslovačka), Italija, španjolska, Nizozemska, Danska, Grčka.
Francuska (domaćin) 1960:SSSR – Jugoslavija 2:1
španjolska 1964:španjolska – SSSR 2:1
Italija 1968:Italija – Jugoslavija 2:0, 1:1
Belgija 1972:SR Njemačka – SSSR 3:0
Jugoslavija 1976:Čehoslovačka – SR Njemačka 2:2 (5:3 – 11 m)
Italija 1980:SR Njemačka – Belgija 2:1
Francuska 1984:Francuska – španjolska 2:0
Zapadna Njemačka 1988:Nizozemska – SSSR 2:0
švedska 1992:Danska – Njemačka 2:0
Engleska 1996:Njemačka – Češka 2:1 (zlatni gol)
Belgija/Nizozemska 2000:Francuska – Italija 2:1 (zlatni gol)
Portugal 2004: Grčka – Portugal 1:0

Strijelci

Michel Platini

Michel Platini

Najbolji strijelac u povijesti Europskog nogometnog prvenstva, od 1980. godine, kada je uveden turnir, je Francuz Michel Platini, s devet golova, a zanimljivo je da je čovjek sve golove dao 1984. godine, kada je Francuska bila pobjednik. I gle čuda isti čovjek je danas predsjednik UEFA-e.
Na vječnoj ljetvici najboljih strijelaca slijedi Alan Shearer (Engleska) sa 7 golova, Patrick Kluivert (Nizozemska) sa 6 komada, dok su pet golova dali Milan Baroš (Češka), Nuno Gomes (Portugal), Thierry Henry i Zinedine Zidane (Francuska), Jürgen Klinsmann (Njemačka), Marco van Basten (Nizozemska) i Savo Milošević (Srbija).

Hrvatska

naša repka

naša repka

Hrvatska se prvi put nakon osamostaljenja na završnicu EURA plasira 1996. godine u Engleskoj, gdje smo prošli skupinu, pobjede protiv Turske 1:0, Danske 3:0 i poraz od Portugala 3:0. Izbornik je bio Miroslav Ćiro Blažević. U četvrtfinalu izgubili smo od Njemačke 2:1. Postoji legenda koja kaže kako su nas pokrali suci, no osveta je slatka pa smo istima uzvratili na Svjetskom prvenstvu dvije godine kasnije u Francuskoj.
U Belgiju i Nizozemsku nismo se kvalificirali, no sad nećemo o razlozima, a na zadnjem natjecanju prije četiri godine u Portugalu nismo prošli ni skupinu. Pod vodstvom Otta Barića, odigrali smo sa švicarskom 0:0, s Francuzima 2:2, te izgubili od Engleza 2:4. I eto nas sada treći put na natjecanju. Stara narodna veli, treća sreća.

TAGOVIeuro euro 2008 europsko prvenstvo nogomet povijest prvenstvo

Komentiraj