Report

U odmoru je spas

Aside Banners

Evo koliko bi sati tjedno trebali raditi kako biste bili zdravi i sretni

Ako se govori o nekakvoj ustaljenoj praksi, većina nas bi trebala raditi maksimalno 40 sati tjedno. No u stvarnosti je ta brojka često daleko veća, a to znači i neke prilično neugodne posljedice.

Piše , Objavljeno

Čovjek svakako treba raditi i nema ništa loše u odlasku u tvornicu, ispunjavanju tisuća Excel tablica ili pokušaja da hormonalno nestabilnom i totalno napaljenom 15-godišnjaku pokušaš pokazati koliko je povijest zapravo zanimljiva. No ipak, treba imati neke granice, a naši su zakonodavci tu granicu povukli na 40 sati tjedno. To je slovo zakona u većini zemalja svijeta iako mnoga progresivnija društva tu brojku već počinju smanjivati, dok ju druga pak debelo premašuju. Naravno, ne nužno legalno.

A koliko bi čovjek stvarno trebao raditi? Američki je CDC tako objavio kako se oni koji prebacuju brojku od 40 radnih sati tjedno izlažu većim zdravstvenim rizicima te u isto vrijeme smanjuju svoju produktivnost, što je, dakako, kontraproduktivno (zapišite ovu analogiju, takvi biseri se ne uče u školama!). Među nekim od otkrića tako stoji kako rad od 10 i više sati dnevno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 60%, oni koji rade između 50 i 60 sati tjedno imaju 10% veću šansu za problemima u vezi dok se ta brojka povećava na 30% za one koji rade više od 60 sati tjedno!

falling

Prekovremeni je rad povezan s većom konzumacijom alkohola i duhana (a vjerojatno i droge), debljanjem kod muškaraca i depresijom kod žena te mnogim zdravstvenim problemima poput povećanog stresa, gubitka apetita, nesanice i pada imunosti. Premoreni radnici (oni koji rokaju 60+ tjedno) također imaju barem 25% smanjenu produktivnost, a za istu se brojku povećava i šansa za ozljedom. Koje je onda rješenje? Uistinu provoditi zakon o 40 radnih sati tjedno (Francuska je nedavno donijela zakon kojim se zabranjuje slanje mailova i telefonski pozivi van radnog vremena), možda ubaciti kakav kratki spavanac (preporuka doktora) i pokušati još više smanjiti te brojke kako se godine nakupljaju (neki revolucionari tvrde kako bi stariji od 40 godina trebali raditi samo tri dana tjedno). Eh, a sada natrag u rudnike!

TAGOVInapor posao rad radno vrijeme umor zdravlje

Komentiraj