Report

Nije lako niti Pablu

Aside Banners

Evo na što je Pablo Escobar svake godine gubio preko 2 milijarde dolara i zašto ga to uopće nije brinulo

Piše , Objavljeno

Pablo Escobar je na vrhuncu svoje moći tjedno dizao po 420 milijuna dolara čiste love tako da je imao dovoljno da lopatama baca novčanice u vatru kako bi se ugrijali!

escobarO Pablu Escobaru je snimljeno na desetke dokumentaraca i filmova, izdano hrpetinu knjiga i znanstvenih radova i objavljeno more novinskih članaka, ali legendarni je brko i dalje nepresušan izvor zanimljivosti i intrige te inspiracije svakom bijednom uličnom dileru. Bez sumnje najveći narko-boss svih vremena, definirao je modernu trgovinu droge i dugo godina suvereno vladao kartelom Medellín, a bio je toliko jak da je na vrhuncu svoje moći upravo iz njegovih izvora dolazilo čak 80% svjetskog kokaina, uz ogromnih 15 tona tjedno koje su pičile put SAD-a.

Kada govorimo o brojkama, valja reći kako je Escobarov kartel tjedno dizao nevjerojatnih 420 milijuna dolara (znakovita brojka, ali za travu), što ga je činilo ne samo najvećim dilerom, nego vjerojatno i jednim od najbogatijih ljudi tog vremena. Kako se radilo isključivo s papirnatim novcem, Escobar se našao u problemu jer svu silnu lovu nije imao gdje pohraniti, pa ju je dijelio lokalnom stanovništu, spremao u napuštena skladišta, zakopavao ili buksao u zidove članova svog kartela. Roberto Escobar, Pablov brat i glavni računovođa kartela, u svojoj je knjigi The Accountant’s Story: Inside the violent world of the Medellín cartel tako napisao i slijedeće: “Pablo je zarađivao toliko da smo svake godine morali otpisati 10% zarade zbog toga što bi novce pojeli štakori ili bi bili uništeni u poplavama ili bismo ih jednostavno zagubili.

escobar 2

Uz malo se jednostavne matematike dolazi do brojke od barem 2,1 milijarde dolara, koliko je Escobar svake godine gubio na ovakvim (ne)prilikama. Nije na odmet spomenuti i da je kartel mjesečno trošio 2 500 dolara samo na gumice kojima su vezali svežnjeve novčanica što je brojka od koje se čovjek smrzne. Pa u kakvoj se lovi ovaj frajer kupao?! Njegov jedini sin, Juan Pablo Escobar, u jednom je intervjuu rekao kako je tatica skurio ukupno 2 milijuna dolara u svježim novčanicama kako bi ih ugrijao kada su bježali od policije, CIA-e, FBI-a, vojske, paravojske, vanzemaljaca i koga li već ne. Eto, i onda kažu blago si ga njemu… a kakve je samo brige čovjek imao!

TAGOVIbogatstvo droga kartel kokain medellin novac novčanice pablo escobar

Komentiraj