Report

Mačja posla

Aside Banners

Evo zašto vaša mačka jednostavno poludi nakon velike nužde

Piše , Objavljeno

Većina vlasnika mačaka je zasigurno primijetila neobično ponašanje svojih mezimaca nakon što bace shit u kutiju s pijeskom. Slučajnost ili iza ove reakcije postoji neko smisleno objašnjenje?

mačka 2Da su mačke luda, nepredvidljiva i neobična bića s bizarnim navikama koje vjerojatno niti one same ne razumiju, zna svatko tko je s njima neko vrijeme dijelio životni prostor, ali čovjek se svejedno ponekad mora zapitati: “Dobro, što radiš ti, manijače?!“. Jedna od takvih prilika je i reakcija većine mačaka nakon što obave veliku nuždu (a kod nekih je to slučaj i nakon male nužde): pomahnitalo i bezumno trčanje po sobi uz nešto što se najbolje može opisati kao mačja verzija kokainske euforije, a koje može ili ne mora sadržavati grebanje po namještaju, skakanje na bilo što više od pola metra ili zavlačenje u najmanju moguću rupu u blizini.

Ovaj je “problem” toliko popularan da postoje cijele grupe i forumi posvećeni odgonetanju te misterije, a iako za sada nemamo nikakva znanstveno potvrđena rješenja, možemo pretpostaviti o čemu bi se tu moglo raditi. Evolucionisti tako tvrde kako se radi o nekakvom zaostalom instinktu za preživljavanje koji je mačke nagonio da nakon obavljanja nužde i zakopavanja ekskreta što brže napuste to područje kako neki grabežljivac ne bi ulovio njihov trag. Neki smatraju da bi razlog bijegu mogao biti pokušaj rješavanja zaostalih “tarzanića” na gustoj dlaki, ali sumnjamo kako je ovo efikasno rješenje čak i za čistoćom opsjednute mačke. Za kraj je tu i sasvim prozaičan odgovor: jednostavno mrze miris pijeska u kojem obavljaju nuždu i žele se što prije maknuti od njega. Svakako ima smisla…

mačka 1Ipak, što se mačje znanosti tiče, uglavnom je prihvaćena ideja kako životinje, kao i mi ljudi, jednostavno vole osjećaj olakšanja nakon obavljene nužde. Kod nas se tako prilikom otpuštanja tereta stimuliraju određeni živčani završeci koji šalju signal mozgu da se dogodilo nešto prekrasno, a mozak lučenjem hormona odgovara osjećajem kojeg neki znanstvenici nazivaju “poo-phoria“. Sudeći po ponašanju naših krznatih loptica, sasvim je logično da se i kod njih događaju isti procesi. Eto, sve nas pokreću isti iskonski kotačići!

TAGOVIinstinkt izmet kakica mačje ponašanje mačka neobično ponašanje pijesak smiješno velika nužda

Komentiraj