Njima je to sitniš

Facebook i Instagram ponovno online! Rade nakon što su iskusili „tehničke probleme“, a izgubili su pozamašnu svotu

Pad Facebooka i Instagrama
Pad Facebooka i Instagrama Foto: Canva
Spasili su se od Elona Muska, ali ih je lupilo po džepu

Facebook i Instagram sada ponovno rade nakon što su korisnici diljem svijeta iskusili tehničke probleme. Srećom, prije nego što se Elon Musk zanio trolanjem Facebooka i Instagrama, ponovno su proradili.


Downdetector, online platforma koja korisnicima pruža informacije u stvarnom vremenu o statusu raznih web stranica i usluga, otkrila je stotine tisuća izvještaja o padu Facebooka, a slične je kritike dobio i Instagram.


Pad društvenih mreža iskoristio je Musk kada je na X-u (Twitteru) napisao „Ako čitate ovaj post, to je zato što naši serveri rade.“.

 

 


Naravno ovakav pad je loše iskustvo za korisnike, no tvrtke se najviše brinu oko novca. Sigurno se sjećate kako su Facebook i WhatsApp pali još u listopadu 2021., a mediji su tada izvještavali o velikim gubicima u prihodima od oglašavanja. Tadašnji je prekid trajao nekih šest sati, a tvrtku je koštao 100 milijuna dolara prihoda.


Još u listopadu 2021. Facebook i WhatsApp su pali, a Fortune je procijenio da je ovaj kratki prekid rada (šest sati) koštao kompaniju 100 milijuna dolara prihoda, prenosi nam UNILad.

Brojka se temeljila na Facebookovoj zaradi u drugom tromjesečju, u kojem su ostvarili prihod od 29,08 milijardi dolara u razdoblju od 91 dana. To u prosjeku iznosi 319,6 milijuna dolara dnevno ili 13,3 milijuna dolara po satu.


Naravno da u 2024. Facebook oglašavanje vjerojatno naplaćuje nešto više, tako da bi njihov gubitak trebao biti sličan iznosu iz 2021., no vjerujemo kako će se nekako oporaviti.