Report

Aside Banners

‘Facebook’ prije Facebooka prodan za 30.000 dolara

Site koji je Mark Zuckerberg složio jedne pijane noći na faksu, FaceMash.com, prodan je na aukciji za 30.000 dolara.

Piše , Objavljeno

FaceMash.com ponovno je postao aktualan i vrijedan popriličnu svoticu, nakon što se pojavio u Društvenoj mreži, filmu koji opisuje nevjerojatan put Marka Zuckerberga, gazde Facebooka, milijarde dolara vrijednog hardvardskog nerda. Isti taj Zuckerberg 2007. godine zaboravio je produžiti zakup domene što je promućurni Rahul Jahn iskoristio, ugrabio ju, i tri godine kasnije na njoj zaradio 30 somova zelembaća!

Kako kažu whois podaci Zuckerberg je FaceMash.com registrirao krajem 2003. godine. Ubrzo je složio site koji mu je donio prvi uspjeh, ali i nemalo problema s glavonjama s Harvarda koji su ga natjerali da sajt skine s fakultetskog servera. Mark je na FaceMash.com složio jednostavan site na kojemu se ocjenjivao izgled studentica. Iako mu je prvo čedo propalo, već sljedeće godine Zuckerberg se bacio na novi projekt – Facebook, koji mu je u vrlo kratkom roku donio svjetsku slavu i gomilu novaca.

Još uvijek se ne zna tko je ugrabio domenu i s kojim ciljem, ali je registar objavio kako se ne radi o nikome iz Facebooka ili Sonyja (koji ima FaceMash.net koja je preusmjerena na službeni sajt filma). Nije da nas baš nešto zanima što će biti s (pre)više puta spomenutom domenom, ali Facebookovi odvjetnici sigurno pokazuju određeni interes.

TAGOVIfacebook

Komentiraj